Tutkimus: Golfvirta saattaa pysähtyä jo vuonna 2025

Lämpöä Pohjois-Eurooppaan tuova Atlantin meriveden kiertoliike, jonka osa Golfvirta on, saattaa olla pysähtymässä jo vuonna 2025, toteaa tuore tutkimus. Guardianin haastattelemien tutkijoiden mukaan muutos aiheuttaisi katastrofaalisia ilmastovaikutuksia.

Tiedepiireissä on kuitenkin erimielisyyttä siitä, ovatko Golfvirran pysähtymisestä varoittavan analyysin tulokset täysin luotettavia, koska pohjadataan liittyy niin paljon epävarmuuksia.

Golfvirta kuuluu osana Atlantin termohaliiniseen kiertoon (Amoc), jolla tarkoitetaan veden lämpötilan ja suolapitoisuuksien erojen aiheuttamaa kiertoliikettä.

Kierron on jo tähän asti tiedetty olevan nyt heikoimmillaan viimeisiin 1 600 vuoteen. Syyksi on ilmoitettu ilmaston lämpeneminen.

Nature Communications -tiedelehdessä julkaistu tutkimus arvioi Amocin romahduksen ajanjaksoksi vuosien 2025 ja 2095 välin, jos maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä ei vähennetä. Todisteet kiertoliikeen aiemmista pysähtymisistä viittaavat kymmenen asteen lämpötilan muutoksiin muutamassa vuosikymmenessä, jotka tosin tapahtuivat jääkausien aikana.

Avaintekijä kasvihuonekaasujen päästöt

Amocin romahtamisella olisi tutkijoiden mukaan tuhoisia seurauksia ympäri maailmaa. Golfvirran pysähtyminen esimerkiksi lisäisi myrskyjä ja laskisi lämpötiloja Euroopassa.

– Mielestäni meidän pitäisi olla hyvin huolissamme. Amoc ei ole ollut pysähtyneenä 12 000 vuoteen, varoitti uutta tutkimusta johtanut professori Peter Ditlevsen Kööpenhaminan yliopistosta Guardianissa.

Nyt valmistunut selvitys perustuu kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymiseen. Jos päästöt alkavat laskea nykyisen ilmastopolitiikan tavoittelemalla tavalla, ihmiskunnalla olisi enemmän aikaa yrittää pitää maapallon lämpötila Amocin pysähtymisen käännekohdan alapuolella.

Useat tieteilijät ovat kritisoineet Ditlevsenin johtaman tutkimuksen lopputuloksia. Professori Stefan Rahmstorf Potsdamin yliopistosta muistutti Guardianille, että on edelleen erittäin epävarmaa, missä Amocin pysähtymisen käännekohta on.

– Tämä tutkimus kylläkin lisää todisteita siitä, että se on paljon lähempänä kuin olemme luulleet, hän myönsi.

Tulevatko helteet olemaan jokavuotinen ja aina vain kuumempi ilmiö? 2:21
Mistä äärimmäiset helteet johtuvat? Meteorologi Joonas Koskela vastaa.

Juttua päivitetty 28.7. kello 18.32: Tarkennettu, että itse tutkimus koski Atlantin meriveden kiertoliikettä, ei yksinomaan Golfvirtaa.

Lue myös:

    Uusimmat