Tutkimus: Enemmistö korkeakoulutetuista ulkomaalaisista on kotiutunut Suomeen hyvin – silti yli kolmannes harkitsee muuttoa pois

Näin yritykset ja työtä hakevat ukrainalaiset kohtaavat toisensa 10:00
Katso Uutisaamun keskustelu kokonaisuudessaan tästä: Näin yritykset ja työtä hakevat ukrainalaiset kohtaavat toisensa

Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on parannettavaa rekrytointitavoissa.

Lähes 80 prosenttia Suomessa asuvista korkeasti koulutetuista ulkomaalaista on kotiutunut Suomeen erittäin tai melko hyvin, käy ilmi E2 Tutkimuksen toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

Suomesta poismuuttoa lähitulevaisuudessa harkitsee kuitenkin lähes 40 prosenttia vastanneista. Työttömyys sekä kielitaidon ja suomalaisten ystävien puute vaikeuttavat kotiutumista.

Nämä tekijät vetävät ulkomaalaisia Suomeen

Tärkeimpiä syitä muuttaa Suomeen ovat työ, opiskelu, suomalainen puoliso ja halu asua Suomessa. Työn vuoksi Suomeen muuttaneista yli puolella ei ollut aiempia siteitä Suomeen.

Tutkimuksen mukaan Suomeen muuttaneiden mielestä maan vahvuuksia ovat hyvä elintaso, luonnonläheisyys, turvallisuus sekä työn ja vapaa-ajan yhdistämisen mahdollisuus.

Anonyymia rekrytointia pidetään tärkeänä

Ulkomaalaiset osaajat katsoivat, että suomalaisissa rekrytointitavoissa on parantamisen varaa.

Yli puolet piti anonyymia rekrytointiprosessia tärkeänä. Lisäksi lähes 80 prosenttia toivoi, että vaadittava suomen tai ruotsin kielen taito mainittaisiin työnhakuilmoituksessa.

Tutkimukseen vastanneista 39 prosenttia oli kokenut työelämässä syrjintää, jonka he kertoivat liittyneen erityisesti heidän kieli- ja kansallisuustaustaansa.

Syrjintää kokeneista 68 prosenttia oli tullut syrjityksi ennen työhaastatteluun pääsyä. Noin puolet oli kokenut syrjintää työhaastattelussa, työpaikalla muiden työntekijöiden toimesta tai työpaikan ulkopuoliselta taholta.

Kyselytutkimus toteutettiin 23. maaliskuuta–31. toukokuuta. Siihen vastasi 753 Suomessa asuvaa korkeasti koulutettua tai puolisonsa työn vuoksi Suomeen muuttanutta ulkomaalaista.

E2 Tutkimus toteutti tutkimuksen osana Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushanketta. Hanketta rahoittavat muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, ulkoministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lue myös:

    Uusimmat