Tutkimus: Astma ei välttämättä olekaan riskitekijä vakavalle koronataudille – allerginen astma saattaa jopa vähentää riskiä

2:04
Katso myös: Pikatestien käyttö koronatestauksessa on moninkertaistunut Suomessa.

Stanfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan astma ei välttämättä olekaan riskitekijä koronaviruksen vakavalle tautimuodolle tai sairaalaan joutumiselle koronan vuoksi.

Tutkijat tutkivat yli 5 500 positiivisen koronatestin saanutta ihmistä maalis-syyskuussa 2020. 11 prosenttia heistä joutui sairaalaan, ja joukossa oli myös 100 astmapotilasta.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös sairaalaan joutuneiden potilaiden muut sairaudet, jotka on liitetty koronan vakavampaan tautimuotoon. Näitä ovat esimerkiksi korkea verenpaine, sydänsairaudet, diabetes ja liikalihavuus. Tässä valossa astma ei enää ollutkaan sairaalahoidon riskitekijä, kertoi tohtori Lauren Eggert uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sairaalaan joutuneiden joukossa astma ei myöskään ollut erityinen riskitekijä taudin vakavuudelle.

Tutkijoiden löydöksen mukaan allergista astmaa sairastavien todennäköisyys joutua sairaalaan koronan vuoksi oli puolet pienempi kuin muissa astmatyypeissä.

Mahdollinen syy tähän on tohtori Eggetin mukaan se, että allergisessa astmassa ihmisen immuunijärjestelmä vähentää ACE2-proteiinien tuotantoa solujen pinnalla, mikä on tärkein väylä koronavirukselle päästä soluihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja