Tutkimus: Älykkyysosamäärä voi laskea dramaattisesti

Uusin tutkimus osoittaa, että älykkyysosamäärä ei ole pysyvä. Teini-ikäisten tutkimuksessa todettiin, että älykkyysosamäärä voi nousta tai pudota dramaattisesti vain muutaman vuoden ajanjakson aikana.

Tähän asti on ajateltu, että älykkyysosamäärä pysyy suhteellisen samanlaisena koko elämän. Uusimman tutkimuksen mukaan älykkyysosamäärä voi kuitenkin muuttua aiempaa luultua enemmän.

Nature-julkaisussa esitelty tutkimukseen osallistui 19 poikaa ja 14 tyttöä. Teini-ikäisten aivoja tutkittiin ensin vuonna 2004 ja toisen kerran vuonna 2008. Tutkittavat olivat 12-19-vuotiaita.

Teini-ikäisten aivoja tutkittiin kuvaamalla ja verbaalisilla ja ei-verbaalisilla testeillä. Tutkimustulokset yllättivät tutkijat, sillä älykkyysosamäärässä huomattiin sekä parantumista että huonontumista neljän vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna. Joillakin nuorilla älykkyysosamäärä kasvoi huomattavasti, toisilla se laski huomattavasti.

Tutkijat eivät vielä tiedä, mistä älykkyysosamääärän muutokset aihetuvat. Syitä voivat olla esimerkiksi koulutus ja eriaikainen kehittyminen. Yksi tutkimukseen osallistuneista oli nyt 23-vuotias Sebastian Friston, jonka älykkyysosamäärä nousi keskinkertaisesta kaikkein korkeimpaan luokkaan.

– Uskon että muutos tapahtui koulussa, jolloin aloin opiskella aineita, jotka todella kiinnostivat minua. Sen jälkeen ne tuntuivat myös helpoimmilta opiskella, Frison selittää.

Tutkimustulos on samalla sekä rohkaisu että varoitus. Älykkyysosamäärä voi kehittyä ja toisaalta älyllisesti lahjakkaat eivät välttämättä aina säilytä potentiaaliaan.

Lue myös:

Tutkijat:

MTV3/Helmi

Lähde: bbc.co.uk

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat