Tutkijat varoittelevat: olethan tarpeeksi hoikka laitesukeltamaan?

0:54

Tutkijoiden mukaan kaikki eivät tajua, että iän myötä kunto heikkenee ja sukellusharrastus muuttuu vaaralliseksi. Tutkimus varoittaa, että aiempi sukellustausta ei tarkoita hyvää kuntoa nykyhetkessä. Asiasta uutisoi esimerkiksi brittilehti The Telegraph.

Videolla hurjan näköinen uima-allas, johon astuminen vaatii uskallusta.

Tuore European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että sydänkohtaukset ja aivoinfarktit ovat hukkumisen jälkeen toiseksi yleisin syy laitesukelluksien aikana tapahtuviin kuolemiin.

Ikä ja ylipaino riskitekijöitä

Tutkimusta johtanut University of Western Australia -yliopiston tutkija Peter Buzzacott uskoo, että ilmiö johtuu sukeltajien ikääntymisestä.

– Riski on suurin niillä sukeltajilla, jotka oppivat sukeltamaan vuosia sitten, mutta ovat nyt vanhoja ja ylipainoisia sekä kärsivät korkeasta verenpaineesta sekä korkeasta kolesterolista, Buzzacott sanoo.

Tutkimusryhmää huolestuttaa, että kerran laitesukelluksen opetelleet sukeltavat silloinkin, kun heidän kuntonsa ei ole enää samalla tasolla kuin aiemmin.

Lähes puolet sukeltajista oli ylipainoisia 

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 736 miljoonan yhdysvaltalaisen tietoja. Henkilöistä 113 892 kertoi harrastavansa laitesukellusta.

Yksi kolmannesta näistä sukeltajista oli yli 50-vuotias. Monien terveydentilassa oli riskitekijöitä, jotka tekijät heistä alttiimpia veden alla tapahtuvalle sydänkohtaukselle.

Noin 54 prosenttia sukeltajista oli polttanut jossain elämänsä vaiheessa tupakkaa. Lähes puolet, 48 prosenttia, sukeltajista oli ylipainoisia. Kolmanneksella oli diagnosoitu korkea verenpaine tai korkea kolesteroli.

Buzzacott muistuttaakin, että vanhojen sukeltajien pitäisi pitää tarkasti silmällä omaa terveydentilaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja