Tutkijat uskovat Venäjän merivoimien kouluttaneen maitovalaan: "Tiedämme, että niin tehtiin jo kylmässä sodassa" – video näyttää eläimen ja kalastajien kohtaamisen

1:56
Maitovalaan ja norjalaiskalastajien kohtaaminen

Viikonloppuna uutisoitiin Norjassa havaitusta maitovalaasta, jonka arvioidaan olevan Venäjän merivoimien kouluttama. Valaalla oli yllään valjaat, joissa oli GoPro-kameroille sopivat liittimet.

CNN:n haastatteleman meribiologin Jorgen Ree Wiigin mukaan Venäjän laivaston tiedetään kouluttaneen maitovalaita muun muassa tukikohtien vartiointiin, sukeltajien auttamiseen ja kadonneiden varusteiden etsintään. Myös toinen norjalaisasiantuntija vahvistaa epäilyn. 

– Tiedämme, että armeija koulutti niitä jo kylmässä sodassa haistamaan miinoja ja vanhoja torpedoja, merieläintutkija Martin Biuw sanoo.

Maitovalaan havainneen kalastaja Joar Hestenin mukaan valas selvästi hakeutui alusten ja ihmisten luokse. Se tuli aivan aluksen kylkeen asti ja yrittää hangata valjaitaan irti. Lopulta Norjan kalastusviraston työntekijät saivat yhteistyössä kalastajien kanssa maitovalaan valjaat irroitettua.

CNN ei ole saanut Venäjän viranomaisilta kommenttia asiasta.

Katso jutun videolta maitovalaan ja kalastajien kohtaaminen merellä Finnmarkin lähistöllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja