Valjastettu maitovalas hämmensi Norjassa, kalastajat auttoivat eläintä: "Se hakeutuu alusten ja ihmisten luo ja yrittää hangata valjaita irti"

1:37
Syksyllä 2018 valas pelastettiin verkosta Australiassa.

Norjalaistutkija arvelee Venäjän laivaston kiinnittäneen valjaat, joihin voidaan liittää muita varusteita.

Norjassa on autettu valjaisiin puettua maitovalasta, jonka epäillään tulleen Venäjältä, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Kalastusaluksen miehistö huomasi valaan ahdingon, kun se hakeutui aluksen läheisyyteen Moseijan kunnassa Pohjois-Norjassa torstaina.

NRK:n haastatteleman kalastaja Joar Hestenin mukaan muut alukset olivat havainneet valaan jo aiemmin viikolla. Hän arveli, että eläin on kesy ja haki apua.

– Se (valas) hakeutuu alusten ja ihmisten luo, tulee aivan aluksen kylkeen asti ja yrittää hangata valjaita irti, Hesten kertoi NRK:lle.

Kalastajat totesivat tarvitsevansa lisäapua irrottaakseen valjaat. Heidän mukaansa ne oli kiinnitetty valaaseen niin tiukasti, että se kärsi niistä.

Norjan kalastusvirasto tviittasi lauantaina iltapäivällä, että viraston työntekijät ja Hesten saivat valjaat irti valaasta perjantaina.

Virasto kouluttaa työntekijöitä, jotka osaavat auttaa köysiin ja kalastustarvikkeisiin sotkeutuneita valaita.

Valaan arvellaan karanneen venäläisiltä

Tromssan yliopiston professori Audun Rikardsen arvioi NRK:lle, että valjasvalas on peräisin Venäjältä.

Hänen mukaansa Venäjällä kasvatetaan valaita vankeudessa ja ajoittain ne pääsevät tai päästetään vapaiksi. Rikardsen sanoo, että nämä valaat sitten hakeutuvat laivojen läheisyyteen.

Verdens Gang -lehden mukaan valaasta irrotetuissa valjaissa lukee teksti "Equipment of St. Petersburg" eli pietarilainen varuste.

Norjan merentutkimusinstituutin tutkija Martin Biuw on kollegansa kanssa samaa mieltä siitä, että valjaat on varta vasten puettu valaaseen.

– Jos se (eläin) tulee Venäjältä, mihin on syytä uskoa, niin tätä eivät ole tehneet venäläiset tutkijat vaan laivasto, Biuw toteaa NRK:lle.

Asiantuntijat arvioivat, että valjaisiin on voitu kiinnittää kamera tai jokin muu laite.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja