Tutkijat löysivät auton kokoisen kilpikonnan fossiilin – laji on joutunut tappelemaan vielä isompia krokotiileja vastaan

1:38
Tutkijat löysivät valtaisan kilpikonnan fossiilin.

Kolumbiasta Tatacoan aavikolta ja Venezuelasta Urumacon alueelta on löytynyt valtavia kilpikonnan fossiileja. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä BBC

Stupendemys geographicus -kilpikonna on ollut auton kokoinen. Se on ollut pituudeltaan vaikuttavat neljä metriä pitkä ja painanut 1,25 tonnia.

Stupendemys on sukupuuttoon kuollut suurten makeanveden kilpikonnien suku. Kilpikonnan uskotaan eläneen 7-13 miljoonaa vuotta sitten.

Ensimmäiset Stupendemys-fossiilit löydettiin jo 1970-luvulla. Nelimetrinen kilpikonna on elänyt pohjoisessa osassa Etelä-Amerikkaa ennen Amazon- ja Orinoco-jokien muodostumista.

Kilpikonna on joutunut taistelemaan

Tutkijat havaitsivat, että uroksella on ollut eteenpäin osoittavat sarvet sen kilven molemmin puolin. Fossiileista löytyneiden arpien perusteella sarvia on käytetty reviirikiistoissa saman lajin kilpailijoita vastaan.

Tutkijat uskovat, että kilpikonna on elänyt järvien ja isojen jokien pohjassa krokotiilien kanssa. Ravinnokseen se on käyttänyt pieniä eläimiä, hedelmiä sekä siemeniä.

Stupendemys geographicus -kilpikonna on ollut valtaisan kokoinen hyvästä syystä – se on joutunut puolustautumaan isoja petoja vastaan. Yhdestä fossiilista löytyi jättimäisen krokotiilin hampaanjäljet. Krokotiilit tuohon aikaan ovat olleet jopa 11 metriä pitkiä.

Stupendemys on toiseksi suurin koskaan löydetyistä kilpikonnista. 70 miljoonaa vuotta sitten meressä elänyt Archelon oli viisi metriä pitkä. 

Katso video fossiilista jutun alusta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja