Tutkijat haluavat selfie-kiellon turistinähtävyyksiin: Lähes 100 kuoli viime vuonna kuvaa ottaessaan

Selfie voi koitua kuolemaksi 0:39

Tutkijat suosittelevat turistikohteisiin selfie-kieltoa turvallisuussyistä, sillä omakuvan nappaamisesta johtuvat kuolemantapaukset ovat merkittävästi kasvaneet viime vuosina, kertoo Independent.

Intialaistutkijat analysoivat englanninkielisiä lehtiartikkeleita ympäri maailman saadakseen arvion siitä, paljonko ihmisiä on kuollut selfietä ottaessaan. Artikkeleita analysoitiin vuodesta 2011 alkaen.

Lähes 100 menetti henkensä viime vuonna 

Vuonna 2011 selfie-kuolemia oli kolme kappaletta, mutta määrä on sittemmin kasvanut rajusti. Vuonna 2015 uutisoitiin 50 kuolemantapausta ja viime vuonna huimat 93. Vuodesta 2011 alkaen kuolemantapauksia on raportoitu ainakin 259 kappaletta.

– Selfiet eivät itsessään ole vaarallisia, mutta tapa, jolla ihmiset käyttäytyvät selfietä ottaessaan, on vaarallinen, asiantuntijat kommentoivat.

Tutkimuksessa selvitettiin, että yleisimmin selfie-kuolema johtui hukkumisesta. Toisena oli liikenne. Ihmiset ovat menettäneet henkensä yrittäessään ottaa kuvaa liikkuvan junan kanssa.

Toisinaan onnettomuudessa kuolee useampi ihminen, kun toiset yrittävät auttaa loukkaantunutta, tai koska selfietä on otettu yhdessä.

Myös sähköisku, eläimet tai aseet olivat osallisina kuolemiin: esimerkiksi, koska asetta ohimollaan pidellyt ampui vahingossa itsensä kuvan oton yhteydessä.

Aineiston perusteella erityisesti nuoret miehet ovat erityisen suuressa riskissä kuolla selfietä ottaessaan. Suurin osa kuolemista raportoitiin Yhdysvalloissa.

Selfie-kielto vuorenhuipulle ja korkeisiin rakennuksiin

Tapaturmaisia selfie-tapauksia on pyritty suitsimaan erilaisin keinoin. Venäjällä sisäministeriö antoi ohjeistuksen kansalaisille turvalliseen selfien ottoon, kun nainen kuoli ottaessaan kuvaa itsestään aseen kanssa.

Ratkaisuksi ongelmaan tutkijat ehdottavat turistialueille asetettavia alueita, joilla selfien ottaminen on kielletty. Tällainen toimintamalli olisi suositeltavaa erityisesti vesistöjen lähellä oleviin turistikohteisiin, vuorenhuipuille ja korkeisiin rakennuksiin.

Tutkimuksen toteutti All India Institue of Medical Sciences ja se julkaistiin Journal of Family Medicine and Primary Care -lehdessä.  

Lue myös:

    Uusimmat