Tutkijat: Eurooppaa kärventänyt helleaalto muistuttaa ilmastonmuutoksen olevan "tässä ja nyt" – kesäkuu oli kuumin lähes 140 vuoteen

0:45
Video: Ranskassa lämpöennätys rikkoutui Euroopan lämpöaallon aikana.

Tutkijoiden mukaan Euroopassa viime kuussa paahtanut helleaalto oli ilmastonmuutoksen vuoksi ainakin viisi kertaa todennäköisempi, kertoo The Guardian.

Helleaallot ovat myös noin neljä astetta lämpimämpiä kuin sata vuotta sitten. Eurooppaa paahtanut lämpöaallon aikana Ranskassa mitattiin maan kaikkien aikojen lämpöennätys 45,9 celsiusastetta.

Viimeksi näin lämmin kesäkuu oli vuonna 1880, eli 138 vuotta sitten, raportoi EU:n ympäristötiedon palveluverkosto Copernicus. Lämpöennätys koskee niin Eurooppaa kuin koko muuta maapalloa keskimäärin. 

Euroopassa lämpötila oli kolme celsiusastetta, ja koko maapallolla yhden asteen lämpimämpi kuin sata vuotta sitten.

– Tämä on vahva muistutus siitä, että ilmastonmuutos tapahtuu tässä ja nyt. Se ei ole pelkästään lapsiemme ongelma, sanoi tutkimuksessa mukana ollut tutkija Friederike Otto Oxfordin yliopistosta.

Ilmastonmuutos pahentaa myös muita sääoloja ja luonnonmullistuksia

Tutkijoiden laskelmien ja mallinnosten mukaan Euroopan helleaallot ovat vähintään viisinkertaisesti todennäköisempiä ilmastonmuutoksen vuoksi, mutta havaintojen perusteella lukema saattaa olla jopa satakertaisesti suurempi. Todennäköisyys riippuu muun muassa sijainnista, vuodenajasta ja kestosta.

Havaintojen perusteella tehdyt laskelmat saattavat olla todennäköisyyslaskelmia suurempia maankäytön, maaperän kosteuden, kaupunkien kasvamisen ja ilmansaasteiden vuoksi. Edellämainitut tekijät voivat vaikuttaa lämpötiloihin. 

Kansainvälisesti on tehty yli 230 havaintoihin perustuvaa tutkimusta, joiden perusteella 95 prosenttia kaikista maapallon lämpöaalloista olivat todennäköisempiä tai voimakkaampia ilmastonmuutoksen vuoksi. 

Kuivuuksien kohdalla lukema oli 65 prosenttia, ja tulvien 57 prosenttia. Euroopan helleaallosta tehtyä tutkimusta ei ole vielä ehditty vertaisarvioida, mutta se toteutettiin samoilla metodeilla kuin aikaisemmissa tutkimuksissa. 

Tutkijoiden mukaan lämpöaallot vaikuttivat eniten vanhuksiin ja sairaisiin ihmisiin. Lämpöaaltojen vaikutukset näkyvät sydänsairauksina, ennenaikaisina kuolemina ja terveyspalvelujen tarpeen lisääntymisenä yleisesti. 

Monet eurooppalaiset kaupungit kärsivät helteen aiheuttamista vahingoista muun muassa ihmisten kuolemien, metsäpalojen ja hukkumisten muodossa. Espanjassa menehtyi teinipoika lämpöhalvauksen takia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja