Tutkijat: Euroopan jalkapallokentillä satoja sopupelejä

Lähes 400 jalkapallo-ottelun tulokset ympäri Eurooppaa on manipuloitu, kertoo eurooppalainen poliisijärjestö Europol. Manipuloiduilla otteluilla on kerätty rahaa liki kahdeksan miljoonaa euroa.

Europolin mukaan manipulointiin on osallistunut 425 ihmistä 15 maassa, heidän joukossaan myös pelaajia. Suomessa epäiltyjä oli kaikkiaan 12. Yksi heistä sai kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion, muut ehdollisen.

Olympiakomitean puheenjohtajaa Risto Niemistä Europolin tutkimusten tulokset eivät yllätä.

– Olen seurannut tätä niin kauan, ettei tässä mikään yllätä. Ei tuossa ole mitään sellaista, mikä ei olisi ollut jo esillä 12 viime kuukauden aikana, Nieminen kuittaa.

Valtaosa Europolin tutkimuksessa mainituista manipuloiduista sarjaotteluista on pelattu Turkin, Sveitsin ja Saksan sarjoissa. Joukossa on ollut myös MM- ja EM-mestaruuskisojen karsintaotteluja.

Tutkimuksen tekivät Europolin kanssa yhteistyössä Saksan, Unkarin, Slovenian, Itävallan ja Suomen viranomaiset.

– Tämä tarkoittaa sitä, että näissä maissa poliisi ja nämä toimijat, eli tässä tapauksessa palloliitot, ovat ryhtyneet toimiin näissä asioissa. Se ei tarkoita sitä, ettei ongelmaa olisi niissä maissa, jotka puuttuvat listalta, Nieminen sanoo.

(MTV3-STT-Reuters)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 4.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat