Tutkijaryhmä hoputtaa toimiin: Ihminen voisi muokata ilmastoa levittämällä hiukkasia yläilmakehään tai lisäämällä pilvikerroksia

Suomen pitäisi vähentää ilmastopäästöjään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä 2:23
Video: Suomen pitäisi vähentää ilmastopäästöjään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Yhdysvalloissa tutkijaryhmä esittää konkreettisia keinoja, joilla ihminen voisi muokata käynnissä olevaa ilmastonmuutosta parempaan suuntaan.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ovat niin suuria ja ajankohtaisia, että Yhdysvaltojen tulisi alkaa tutkia ilmastonmuokkauksen mahdollisuuksia, kertoo kolmen yhdysvaltalaisen tiedeakatemian yhteisraportti. 

Kansallisten luonnontiedeakatemian, insinööritieteiden akatemian sekä lääketieteen akatemian julkaisemassa tutkimusraportissa korostetaan, että ilmastonmuokkaus ei kuitenkaan ole vaihtoehto kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle. 

Auringon lämmittävää vaikutusta voidaan vähentää

Ilmastonmuokkauksella (engl. solar geoengineering) tarkoitetaan tekniikoita, joilla Auringon lämmittävää vaikutusta saadaan vähennettyä.

Käytännössä tämä voidaan toteuttaa levittämällä yläilmakehään hiukkasia tai lisäämällä matalia pilvikerroksia, sillä molemmat heijastavat säteilyä takaisin avaruuteen.

Kolmas vaihtoehto olisi ohentaa lämpöä absorboivia yläpilviä. 

Menetelmät voisivat siis vähentää ilmaston lämpenemistä, mutta niiden käytössä on riskinsä, joita ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin. 

Metodeina mallinnukset ja laboratoriotutkimukset 

Ilmastonmuutoksen torjunta on kuitenkin edistynyt siksi hitaasti, että akatemioiden mukaan muokkaustekniikoita olisi nyt syytä tutkia, tosin yhteiskunnallisesti vastuullisella tavalla. Tutkijoiden olisi esimerkiksi noudatettava eettistä koodistoa, aihealueen tutkimus tulisi kirjata julkiseen rekisteriin ja sen edistymistä olisi seurattava säännöllisesti. 

Lisäksi tutkijoiden tulisi viimeiseen asti välttää kokeita, joissa ilmakehään tarkoituksellisesti päästettäisiin mitään, vaan metodeina pitäisi aina kun se on mahdollista olla laboratoriotutkimukset, mallinnukset tai tulivuorenpurkausten kaltaisten luonnonilmiöiden vaikutusten havainnointi. 

Lisäksi akatemiat ehdottavat koordinoitua valtiollista tutkimusohjelmaa, jonka rahoitus olisi 100–200 miljoonan dollarin tasolla ensimmäisen viiden vuoden ajaksi. 

Vuonna 1863 perustettu National Academy of Sciences, 1964 perustettu National Academy of Engineering sekä 1970 perustettu National Academy of Medicine toimivat Yhdysvaltain hallinnon itsenäisinä neuvonantajina tieteellisissä kysymyksissä. 

Lue myös:

    Uusimmat