Tutkija: Trumpille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tuomita rasismi surullisen viikonlopun jälkeen – "Suurin osa äänestäjistä pitää häntä jo rasistina"

USA:n ampumatapaukset järkyttävät - onko taustalla rasismia? 7:35
Onko Yhdysvaltojen joukkoampumisten taustalla rasisimia? Katso Huomenta Suomen keskustelu kokonaan.

Ensi vuoden vaalien lähestyessä presidentti Donald Trumpille ei jäänyt viikonlopun joukkoampumisten jälkeen muuta vaihtoehtoa kuin tuomita teot, arvioi Helsingin yliopiston dosentti Outi Hakola.

Trump tuomitsi eilen puheessaan rasismin ja valkoista ylivaltaa kannattavat ajatukset. Vielä pari viikkoa sitten Trump viritteli Hakolan mukaan samansuuntaisten teemoja varaan vaalikampanjaansa.

– Näin isojen joukkoampumisen jälkeen hänen on pakko huomioida se, että suurin osa yhdysvaltaisista äänestäjistä on ilmoittanut jo pitävänsä Trumpia rasistina, Hakola sanoo Huomenta Suomessa.

– Hänet ajettiin nurkkaan ja hänen oli pakko tuomita tämä. Toivottavasti se johtaa myös tekoihin.

Texasin El Pason joukkoampumista on tutkittu viharikoksena. Ampujan epäillään ladanneen maahanmuuttajavastaisen manifestin verkkoon ennen tekoa.

Viharikosten määrä kasvaa

Yhdysvalloissa asuneen Hakolan mukaan maassa on herännyt yhä enemmän huolta rasistisen puheen muuttumisesta yhä hyväksytymmäksi viime vuosien aikana. Hakola huomauttaa, että samaan aikaan viharikosten määrä on kasvanut Yhdysvalloissa viime vuosina.

Yleistyminen näkyy Hakolan mukaan esimerkiksi äärioikeistolaisessa mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

– Sieltä se on valunut siihen, mitä ihmiset arjessa kohtaavat, Hakola sanoo.

"Trump on oire"

Presidentti Donald Trumpia on syytetty osaltaan avoimen rasismin ja viharikosten lisääntymisestä.

– Kyllä Trump osansa on tehnyt siinä suhteessa, ettei hän ole aktiivisesti lähtenyt sitä suitsimaan, Hakola sanoo.

Hakola muistuttaa, että Yhdysvalloissa presidentin rooli on ollut perinteisesti puhua aktiivisesti kaikkien ihmisryhmien puolesta.

– Trump on viestinyt, että ryhmäämme amerikkalaiset kuuluvat lähinnä vain valkoiset ihmiset. Muut rodut ja etnisyydet ovat jollain tapaa vieraita tai muukalaisia.

Hakolan mukaan tällainen ryhmittely voi antaa luvan avoimelle rasisimille.

– Trump ei kuitenkaan ole yksin syyllinen vaan pikemminkin oire. Hänen äänestäjänsä tulivat sellaisilta alueilta, missä tällainen ajattelu oli yleisempää ja hyväksytympää, Hakola toteaa.

Trump syyttää valeuutisia

Trump itse syytti joukkoampumisista osin mediaa ja valeuutisia. Hakolan mukaan Trumpin arviossa on osittain perää, sillä esimerkiksi äärioikeistolaiset pienet mediat voivat ruokkia sellaista maailmankuvaa, jossa amerikkalaisten nähdään olevan hyökkäyksen kohteena.

Viikonlopun joukkoampumisissa sai surmansa 29 ihmistä. Eilisessä puheessaan Trump sanoi, että vihalla ei ole sijaa Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat