Tutkija MTV:lle: Syy ohjustietojen pimittämiseen ehkä Suomen ja Venäjän sopimus

Suomen ja Venäjän sopimus siitä, mitä tietoja Buk-ohjuksista saa kertoa, saattaa olla syy siihen, että hallitus on pimittänyt tietoja ohjuskokeista kansainväliseltä rikostutkijaryhmältä, kertoo Charly Salonius-Pasternak.

Helsingin sanomat paljasti tänään, että Suomen hallitus pimittää Suomessa tehdyistä Buk-ohjuskokeesta saatuja tietoja kansainväliseltä Malesialaiskoneen tapausta selvittävältä rikostutkijaryhmältä.

On mahdollista, että Suomella ja Venäjällä on kahdenvälinen sopimus, joka estää Suomea luovuttamasta tietoja ohjuskokeesta kansainväliselle rikostutkimusryhmälle, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

– Lähes kaikissa puolustusmateriaalihankinnoissa maiden välillä sopimuksissa on osia, jotka kieltävät tietojen siirtämisen kolmansille maille ja ohjeita siitä, miten tietoja saa käyttää.

Tältä näyttää, kun Buk-ohjus räjäytetään matkustajakoneen vieressä 0:54

Jos Suomi on ostanut Buk-ohjuksen Venäjältä, Suomi omistaa ohjuksen, mutta ei silti saa tehdä sillä mitä tahansa tai levittää siitä mitä tahansa tietoja. Tietojen luovuttamista kolmansille osapuolille säännellään tarkoin sopimuksin.

– Ollaan hyvin tarkkoja sitä, mitä voi tehdä ja jakaa. Se on sama asia kuin jos kuluttaja ostaa kappaleen iTunesista. Sen omistaa, mutta ei sitä silti voi laittaa yleiseen nettipalveluun.

Asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Aina ei ole selvää, mitä sopimusta missäkin tilanteessa kannattaa kunnioitta. Malesialaiskoneen alasampumisen selvittäminen kiristää jo nyt Venäjän ja EU:n välejä.

– Tietysti voimme luovuttaa tietoja kansainväliselle rikostutkimusryhmälle, mutta silloin Venäjä saattaa haastaa oikeuteen sopimusrikkomuksesta, Salonius-Pasternak selittää.

Buk-ohjuksia testattiin rikostutkinnassa 2:07

– Joku voisi sanoa, että Venäjä rikkoo itse sopimuksia jatkuvasti, tämä on osa tutkimusprosessia ja että pitäisi hyväksyä sanktiot, mitä Venäjä asettaa. Nämä ovat aina valintoja.

Hollantilaisjohtoinen kansainvälinen rikostutkintaryhmä julkisti keskiviikkona päätelmänsä, joiden mukaan Malesian Airlinesin lento MH17 ammuttiin vuonna 2014 alas Itä-Ukrainasta Buk-ilmatorjuntaohjuksella, joka oli tuotu Venäjältä ja vietiin käytön jälkeen takaisin Venäjälle. 

Turmassa kuoli 298 ihmistä, joista suurin osa oli hollantilaisia. 

Presidentti Sauli Niinistö pitää ohjuskoetta koskevan tiedotustilaisuuden klo 16.15 ulkoministeri Timo Soinin kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat