Niinistö: Hollanti kertoi Suomen roolista vastoin sopimusta – "Jos perään aletaan kysellä, onko meillä tukea?"

Hollanti kertoi Suomen roolista malesialaiskoneen ampumista koskevassa tutkinnassa vastoin yhteistä sopimusta, kertoo presidentti Sauli Niinistö. Niinistö huomauttaa Suomen tekevän rohkeita päätöksiä siinä, missä määrin tutkinnassa autetaan ja Venäjän kanssa tehtyä sopimusta noudatetaan.

Suomi päätti vastata Hollannin malesialaiskoneen ampumista koskevaan tutkintapyyntöön siitä huolimatta, että se oli ongelmallista Venäjän kanssa solmitun Buk-ohjusten hankintasopimuksen kannalta, kertoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tänään tiedotustilaisuudessaan.

– Meillä oli dilemma: miten tietojen luovuttaminen kolmannelle osapuolelle sopii yhteen hankintasopimuksen kanssa. Voisi siis sanoa, että olimme aika tiukassa paikassa.

– Mutta totta kai Suomi auttoi tällaisen hirvittävän rikoksen selvittämisessä.

Hollannin viranomaiset esittivät Suomelle oikeusapupyynnön Suomen hallussa olevista Buk-ohjuksista vuonna 2014. Niinistö kertoo, että Venäjälle kerrottiin, että oikeusapupyyntö on tullut, ja että Suomi aikoo vastata.

Enempää ei kerrottu Hollannin toiveesta.

– Olemme lähteneet tähän riskinottoon sillä vakuutuksella, jonka Hollannin viranomaiset aluksi antoivat, että asia pidetään salassa ja voi tulla julki vain myöhemmässä oikeudenkäynnissä. 

Tältä näyttää, kun Buk-ohjus räjäytetään matkustajakoneen vieressä 0:54

– Hollanti ilmoitti, että siinä vaiheessa, kun syytteitä nostetaan ja asiaa käsitellään oikeudessa, he joutuvat avaamaan Suomen nimen. Saimme tiedon siitä, että tällainen väliraportti tullaan julkaisemaan nyt syyskuun puolivälissä.

Niinistön mukaan julkisuuteen tulleista tiedoista ei ole ollut vielä yhteydessä Venäjään.

Viime keväällä Hollanti pyysi lisää tietoja Buk-ohjusten ominaisuuksista ja pyydettiin, että kaiken Suomen luovuttaman tiedon voisi luovuttaa kansainvälisen tutkijaryhmän käyttöön.

Nyt Suomesta lähetetään ryhmä selvittämään Hollantiin, mitä tietoja tarkalleen halutaan.

– Suomi tekee tässä rohkeita päätöksiä. Jos perään aletaan kysellä, onko meillä tukea?

Hollantilaisjohtoinen kansainvälinen rikostutkintaryhmä julkisti keskiviikkona päätelmänsä, joiden mukaan Malesian Airlinesin lento MH17 ammuttiin vuonna 2014 alas Itä-Ukrainasta Buk-ilmatorjuntaohjuksella, joka oli tuotu Venäjältä ja vietiin käytön jälkeen takaisin Venäjälle.  

Toinen asian vahvistamiseksi tehdyistä ohjuskokeista suoritettiin Suomessa. Helsingin sanomien mukaan hallitus ei ole suostunut luovuttamaan kaikkia kokeessa saatuja tietoja kansainvälisen rikostutkijaryhmän käyttöön.

Niinistö selvitti salaisia BUK-räjäytystestejä 3:06

Lue myös:

    Uusimmat