Mainos

Tutkija: Sarjamurhaaja ei sittenkään valmis marttyyrikuolemaan?

Seitsemän henkeä tappanut Ranskan sarjamurhaaja ei ole vieläkään antautunut. Piiritetyn Mohamed Merahin epäillään aseistautuneen useilla erilaisilla ampuma-aseilla.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkosen mukaan sarjamurhaajan teko kuvaa hyvin tämän hetken terrorismin trendejä.

- Mitä Euroopassa on viime vuosina nähty, kyse on yksittäisistä ihmisistä, jotka sanovat saaneensa inspiraation jostain laajemmasta ideologiasta kuten al-Qaida.

- Al-Qaida ei viime vuosina ole ollut kovin operatiivisesti kyvykäs järjestäytyneeseen toimintaan. Ideologia rohkaisee yksilöitä tekemään mitä itse parhaaksi katsovat siellä missä parhaiten katsovat. Ideologia kannustaa toimimaan itsenäisesti, Sinkkonen sanoo.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivulan mielestä sarjamurhaaja on todennäköisesti ehtinyt linkittyä moniin terroristijärjestöihin oleskellessaan Afganistanissa ja Pakistanissa.

Ranskan tiedustelupalvelu on seurannut miestä ja Afganistanin tiedustelupalvelu oli jopa varoittanut miehestä.

- Ilmeisesti hän ei ollut mitään isompia rikoksia Rankassa tehnyt niin tällaista ennaltaehkäisevää toimintaa ihan ihmisoikeuksien viitekehyksessä kovinkaan helposti tehdä. Ranskan poliisi on varmasti tehnyt sen mitä voi tässä tilanteessa tehdä, Koivula toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Valmis marttyyrikuolemaan?

Riski erilaisista iskuista kuuluu länsimaiseen elämäntapaan, jossa on rajat siitä, kuinka pitkälle ihmistä voi kontrolloida, huomauttaa Tommi Koivula.

- Ranskankin tapaisessa valtiossa on monia ihmisiä jotka herättävät tiedustelupalvelun epäilyksiä tavalla tai toisella, mutta heitä kaikkia ei ole välttämättä millään tavalla mahdollista tai edelleen laillista seurata kovin tarkasti.

Piiritys sarjamurhaajan asunnon ympärillä Toulousessa jatkuu jo toista vuorokautta.

- Tilanne on pitkittynyt aika tavalla. Jossakin vaiheessa on tullut sellaisiakin signaaleja että hän haluaisi neuvotella, ehkä antautuakin jollakin tavalla. En tiedä mikä tässä viivyttää tilannetta tai miksi piiritys kestää näinkin pitkään.

- Ei hän nyt ainakaan kovin määrätietoisesti ole pyrkinyt marttyyrikuolemaan, kun antautuminen kestää näin pitkään, arvelee tutkija Tommi Koivula.

(MTV3)

Katso Maanpuolustuskorkeakoulun Tommi Koivulan sekä Ulkopoliittisen instituutin Teemu Sinkkosen haastattelu:(Huomenta Suomi 22.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.