Mainos

Tutkija: Pohjoismainen Vastarintaliike kouluttanut suomalaisaktiiveja

Pohjoismainen Vastarintaliike on kouluttanut suomalaisia äärioikeistoaktiiveja, sanoo ääriliikkeitä tutkinut tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

Suomen ja Ruotsin äärioikeistoliikkeet tekevät Kotosen mukaan erittäin tiivistä yhteistyötä, ja Pohjoismainen Vastarintaliike on hänen mukaansa käytännössä Suomen Vastarintaliikkeen emojärjestö.

Kotosen mukaan ruotsalaiset äärioikeistoaktiivit eivät aikaisemmin ole olleet Suomessa yhtä näkyvässä roolissa kuin nyt Jyväskylän uusnatsimellakan yhteydessä. Poliisi on pidättänyt mellakan vuoksi seitsemän ihmistä, joista kaksi on Ruotsin kansalaisia.

Jyväskylän mellakka oli Kotosen mukaan suomalaisen äärioikeiston toiminnassa poikkeuksellisen näkyvää julkisella paikalla tapahtunutta toimintaa.

– Tässä poikettiin tavanomaisesta kaavasta. Siinä mielessä voidaan ajatella, että ehkä ruotsalaisten toimijoiden mukanaololla oli asiassa jotain tekemistä.

Mielenosoittajat pahoinpitelivät lauantaina kolmea henkilöä Jyväskylän keskustassa. Kaksi uhreista sai pahoinpitelyssä ruhjeita ja mustelmia, yksi lieviä vammoja.

Kotosen mukaan yhden tapauksen perusteella ei voi kuitenkaan tehdä johtopäätöksiä siitä, onko ruotsalainen äärioikeistoliike vahvistamassa toimintaansa Suomessa.

Hän sanoo, että Ruotsissa Vastarintaliike harkitsee ryhtymistä puolueeksi eikä ole ainakaan radikalisoitunut.

– Puolueohjelma on tarkoitus julistaa syksyllä, joten huomio kiinnittyy nyt perinteisemmän politiikan puolelle, Kotonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.