Mainos

Tutkija: Maksetut joukot lietsovat Egyptin väkivaltaa

Egyptin viimeaikaiset levottomuudet ovat olleet pitkälti ennalta suunniteltuja ja tilattuja, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen tutkija everstiluutnantti Juha Mäkelä.

Mäkelä palasi keskiviikkona Kairosta, missä hän oli vierailevana tutkijana al-Ahram Center for Political and Strategic Studies -tutkimuslaitoksessa.

- Roistojen hyökkäykset ovat olleet ammattirikollisten suorittamia ja hyvin ajoitettuja sekä suunniteltuja. Huhujen mukaan ammattirikollisille on annettu aseet ja heille on maksettu hyökkäyksistä.

Mäkelän mukaan sama pätee osin myös väkivaltaisiksi yltyneisiin mielenosoituksiin.

- Alun massamielenosoitukset olivat rauhallisia ja niihin osallistui perheitä lasten kanssa. Nyt mielenosoitusten luonne on jonkin verran muuttunut. Sekä hallinnon että opposition puolelta käytetään osin maksettuja joukkoja, joita kiihdytetään väkivaltaan toisiaan vastaan.

Myös MTV3:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero on samoilla linjoilla. Hän mukaansa aika yleisesti Kairossa puhutaan siitä, että Mubarakin kannattajajoukko olisi poliiseja, jotka eivät ole enää moneen päivään näyttäytyneet kaduilla virkapuvuissa.

- Osa näistä mielenosoittajista on todennäköisesti myös palkattu riehumaan kaduilla, koska tämä mellakka saattaa hyödyttää Mubarakia, Lumikero tiivistää.

Monet värvätyistä ovat köyhiä ja lukutaidottomia. Heitä hyväksikäyttävät myös Egyptin ääriainekset, koska heidät on helppo uskonnon varjolla taivutella osoittamaan mieltä ketä tahansa vastaan, Mäkelä sanoo.

Islamistiset ääriryhmät käyttävät hyväkseen Egyptin sekasortoa, mutta länsimediassa heidän rooliaan on Mäkelän mielestä liioiteltu.

- Egyptiläisistä suurin osa ei missään nimessä kannata islamisteja tai (kiellettyä islamistista oppositioryhmää) Muslimiveljeskuntaa. Egyptiläisillä on historiallisesti huonot kokemukset islamisteista, koska heidän terroritekonsa ovat yleensä kohdistuneet Egyptin omaan kansaan, Mäkelä sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.