Mainos

Tutkija: Jemeniläisheimo kohtelee panttivankejaan hyvin

Ulkoministeriön mukaan Jemenissä siepatun suomalaisparin tilanteessa ei ole tapahtunut muutosta. Suomalaiset ja itävaltalainen mies siepattiin Jemenin pääkaupungissa Sanaassa kolmisen viikkoa sitten.

Tuoreimman jemeniläislähteen mukaan sieppauksen takana on Bani Dhebian -heimo, joka vaatisi teolla hyvitystä hallituksen kanssa käymässään maakiistassa.

– Tämä on jemeniläinen käytäntö. Heimot hallitsevat maaseutua ja heidän alueensa ovat eri tavalla kehittyneitä. Jos joku heimo huomaa, että naapuriheimo saa esimerkiksi uuden terveyskeskuksen, niin silloin saatetaan käyttää tällaisia keinoja hallituksen kiristämiseen. Tämä on jemeniläistä maaseutupolitiikkaa, sanoo akatemiatutkija Susanne Dahlgren MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Tutkijan mukaan Bani Dhebian on tunnettu sieppauksista, ja yleensä heimo on kohdellut siepattuja hyvin.

– Heimo on ottanut viime vuosikymmeninä useamman panttivangin, jotka eivät ole pelkästään ulkomaalaisia vaan myös jemeniläisiä. Heillä on ollut viime aikoina useita kiistoja keskusvallan kanssa ja maakiista saattaa olla vain yksi kysymys. Näen, että siellä on monia muitakin kiistoja, joita yritetään ratkoa, Dahlgren toteaa.

– Heimot kohtelevat kuitenkin aina panttivankejaan hyvin ja pitävät heitä vierainaan.

Siepattujen henkilöllisyys pidetään salassa

Kaapattu suomalaismies opiskeli tiettävästi arabiaa jemeniläisessä kieli-instituutissa, mutta muuten pariskunnasta on tihkunut julkisuuteen vain vähän tietoja. Nimiä ei haluta kertoa julkisuuteen turvallisuusriskin takia.

– Vankeja ei ole otettu sen takia, että haluttaisiin kiristää Suomen valtiota tai panttivankien perheitä. Tämä on jemeniläinen kiista, jossa siepatut ovat ikään kuin pantteina ennemminkin kuin vankeina. On turha luoda ylimääräistä julkisuuden luomaa painetta tilanteeseen, Dahlgren sanoo.

– Tämä on hidas prosessi, joka ei kaipaa julkisuutta.

Jemeniä 30 vuoden ajan tutkinut Dahlgren matkustaa ylihuomenna perjantaina Lontooseen Jemeniä koskevaan kansainväliseen konferenssiin. Siellä hän aikoo kysyä epävirallisesti Jemenin ulkoministeriltä, miten tilanne etenee ja miksi kaappaus on kestänyt jo kolmisen viikkoa.

- On tärkeää, että suomalaisten ja itävaltalaisen asiaa pidetään esillä kaikilla foorumeilla.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu (45 minuuttia 9.1.2013)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.