Mainos

Tutkija: Britannian ministerivalinnoilla yritetään yhdistää leirejä – "Brexit halutaan viedä läpi sujuvasti"

Brittien ministerivalinnoilla pyritään viemään brexit mallikkaasti maaliin, arvioi Britannian politiikkaa tutkiva yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta.

Britannian uusi konservatiivipääministeri Theresa May nimitti eilen kuusi uutta ministeriä. Puolet paikoista meni EU-eroa kannattaneille ja puolet jäsenyyden puolustajille. 

– Tulkitsen, että brittien ministerinimitykset on tehty sillä silmällä, että brexit saadaan vietyä läpi sujuvasti, Britannian politiikan asiantuntija Mika Suonpää sanoo. 

Uusista ministereistä brexit-leirissä ovat ulkoministeri Boris Johnson, brexit-ministeri David Davis ja ulkomaankauppaministeri Liam Fox. EU-jäsenyyttä puoltaneita edustavat uusi valtiovarainministeri Philip Hammond, sisäministeri Amber Rudd ja puolustusministeri Michael Fallon

Uusi pääministeri oli itse EU:ssa pysymisen kannalla.

0:54

Räväkkyys ei oikea tie

Theresa May sanoi virkaanastumispuheessaan, että haluaa ajaa myös työväenluokan asiaa ja painotti mahdollisuuksien tasa-arvoa. Mayn rauhallisuus ja pyrkimys sillanrakentamiseen niin brexit- ja remain-leirien kuin eri yhteiskuntaluokkienkin välillä on Suonpään mukaan hyvä valinta tilanteeseen, josta ei ole kuohuntaa puuttunut.

– Hän näyttäytyy tasoittavana ja rauhoittavana hahmona. Räväkkyys ei tässä tilanteessa olisikaan se oikea tie, Suonpää kertoo. 

Sisäministerinä pitkään toiminut May on otettu hyvin vastaan, vaikka hänellä ei ulkopolitiikasta kokemusta paljon olekaan.  

– Brexitin läpivienti on uudelle pääministerille ylivoimaisesti suurin haaste, ja siihen liittyy paljon muitakin asioita, Suonpää kertoo.

Johnson erikoinen valinta ulkoministeriksi

Ulkomaisia johtajia värikkäillä kolumneillaan loukannut ja skandaaleihinkin joutuneena Lontoon pormestarina tunnettu Boris Johnson on Suonpään mukaan erikoinen valinta ulkoministeriksi. Tutkija arvioi, että Johnsonin valinta johtuu siitä, että hän oli hyvin värikäs hahmo brexit-kampanjoinnissa. 

– Uskon, että nimitys on Hammondin nimityksen ohella yritys tuoda brexit- ja remain-leirejä yhteen. Uskon, että hän yrittää luoda kabinetistaan sellaista, että Britanniaa voidaan viedä eteenpäin niin brexitissä kuin sisäpoliittisestikin. 

– Tässä on varmasti ajateltu brexit-neuvottelujen sujuvuutta. Johnsonin valinta on toki uskalias veto, sillä hän ei ole näyttäytynyt kovin diplomaattisena tähän asti, Suonpää kertoo.  

1:23

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.