"Turvapaikkaturismi" tuttua – tiukentunut rajavalvonta esti katastrofin viime hetkellä

Tänne olisi voinut tulla jopa se 50 000 turvapaikanhakijaa, jos ihmisvirtaa ei olisi pysäytetty tiukentuneella rajavalvonnalla, uskoo tutkija Arno Tanner Helsingin yliopistosta.

Tanner on tutkinut ja analysoinut Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä sekä syitä turvapaikkahakijoiden liikkumiseen. Tuore raportti kertoo Bagdadin muslimien tilanteesta, jossa vallalla ovat nyt sunnit.

– Nyt turvapaikanhakijoiden virta saatiin vihdoin pysäytettyä – viime hetkellä. Tilanne olisi kehittynyt katastrofaaliseksi ilman tiukentunutta rajavalvontaa ja ihmisten rekisteröimistä. Järjestelykeskus ei ole pelkkä fyysinen pysäytys vaan nyt saamme todella tietää, ketä tänne tulee.

– Voi olla, että muutoin huomattavasti nykyistä suurempi määrä ihmisiä olisi tullut Suomeen Euroopasta. Jos meille tulee vaikka 20 000 turvapaikanhakijaakin, niin se on kova luku, pohtii Tanner.

Salakuljettajat käyttävät tutkimuksia hyväksi?

Tannerin näkemyksen mukaan tulijoita lisää se, että salakuljettajien reitit Suomeen ovat hyvin kehittyneet.

– Suomessa on esimerkiksi prosentuaalisesti hirvittävän paljon irakilaisia. "Turvapaikkaturismista" puhutaan, on totta, että tänne tullaan myös oman kurjan tilanteen vuoksi köyhyyden tai muiden sosiaalisten syiden takia.

Irakilaismies kertoi MTV Uutisille eilen, että esimerkiksi Laitilan vastaanottokeskuksessa hakijat ovat kertoneet väärää tietoa lähtöpaikasta.

– Tätä tapahtuu usein, että kertomukset eivät pidä paikkaansa. Puhutaan suoranaista puuta heinää. Vain puolet irakilaisista tarvitsee jonkinlaista suojelua, sanoo Tanner.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkahakemus raukeaa, jos hakijaa ei tavoiteta kahteen kuukauteen. Tänä vuonna 54 irakilaisen hakemus on rauennut ja ilmeisen perusteettomaksi on kirjattu 13 hakemusta. 

Turvapaikkapäätökset irakilaiset 2015tammi-elokuu
Myönteisiä 328
Kielteisiä 69
Tutkimatta jätetyt169
Yhteensä635
Lähde: Maahanmuuttovirasto

– Julkaisimme äskettäin maantieteellisesti tarkan tutkimuksen Bagdadin tilanteesta, jossa shiiat ovat vallassa. Pohdimme, voimmeko julkaista tutkimuksen englanniksi, sillä näimme sen vaaran, että salakuljettajat ja hakijat voivat käyttää tätä hyväksi anoessaan turvapaikkaa Suomesta.

Tannerin havaintojen mukaan suurin osa tulijoista on nyt sunneja ja arabeja eikä kurdeja.

"Turvapaikkaturistit" eivät tule enää Suomeen

Tannerin tietojen mukaan salakuljettajat manipuloivat ja vääristävät tietoja.

– Salakuljettajat voivat mainostaa sosiaaliturvaa siten, että väitetään yhden henkilön saavan sen verran rahaa kuin kokonaisen ison perheen. Vaikka näin asia ei ole, paljastaa Tanner.

Tannerin mukaan tieto Suomen uudesta tiukentuneesta rajavalvontalinjasta on jo levinnyt kulovalkean lailla Facebookissa turvapaikkahakijoiden keskuudessa.

– Nyt turhat turvapaikkahakijat eivät tule enää tänne. Saksalaisen tutkimuksen mukaan tiukka rajavartija lisää suhteellisesti myönteisiä turvapaikkapäätöksiä. Aiheettomat hakijat menivät siis muualle. Tämä tilanne on varmasti nähtävissä lähivuosina Suomessa.

– Jos sisäministeri Petteri Orpo vielä tämän lisäksi laskee turvapaikanhakijoiden päivärahoja, tulee se pienentämään tulijoiden määrää, päättää Tanner.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja