Turvapaikanhakijoita kuljettavat bussit vailla päämäärää – Suomesta loppuvat lähitunteina majoitustilat

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomen vastaanottokeskuksista loppuu tila jo lähitunteina. 

Turvapaikanhakijoita on tullut tänäänkin Suomeen useita satoja. 

Torniossa tilannetta seuraava MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkönen kuvailee tilannetta erittäin kriittiseksi.

– Täällä Tornion järjestelykeskuksella tilanne on varsin hyvin hallinnassa, ihmisiä kuitenkin tulee ja lähtee koko ajan. Mutta tilanne vastaanottokeskuksissa muualla Suomessa on hyvin hyvin kriittinen, Mälkönen kommentoi Kymmenen uutisissa.

Torniossa toimintaa organisoivan Maahanmuuttoviraston apulaisjohtajan Antti Jäppisen mukaan hänellä ei yksinkertaisesti ole enää konkreettisia osoitteita, jonne tänään rekisteröityjä turvapaikanhakijoita voitaisiin lähettää. 

– Meillä on tässä lähdössä 30 paikkaa Kangasalaan ja sen jälkeen meillä ei käytännössä ole yhtään paikkaa valtakunnassa. Tilanne johtuu siitä, että tulijoita on niin paljon ja keskuksia on avattu järkyttävän hitaasti, Jäppinen kommentoi MTV Uutisille illalla puoli yhdentoista aikaan. 

– Täältä on jo lähtenyt kuljetuksia kohti Etelä-Suomea ilman, että kuljettaja tai kukaan muukaan tietää, mihin auto ja ihmiset ovat menossa, Mälkönen puolestaan vahvistaa.

"Kaikkien panosta tarvitaan, jos halutaan, että meillä ei Kreikan malliin turvapaikanhakijat yövy kadulla."

"Kaikkien apua tarvitaan"

Maahanmuuttovirasto myöntää, ettei tilanne vastaanottokeskuspaikkojen osalta enää ole sen hallinnassa. Se on vedonnut Suomen kuntiin, että jostain löytyisi hätämajoituspaikkoja.

– Osa kunnista on laatinut aiesopimuksia laajamittaisen maahantulon tilanteeseen. Nyt olen viestittänyt ministeriölle, että nämä aiesopimukset pantaisiin käytäntöön. Isommissa kaupungeissa ja kunnissa on jonkun verran tilaa, joka voidaan ottaa hätätilanteessa aika nopeasti majoituskäyttöön, Jäppinen sanoo.

– Kuntasektori täytyy saada mukaan näihin talkoisiin huomattavasti suuremmalla panoksella, jotta tästä selvitään ilman ihmishenkien menetystä.

Maahanmuuttovirasto vetoaa myös seurakuntiin ja muihin mahdollisiin auttajiin.

– Kaikkien panosta tarvitaan, jos halutaan, että meillä ei Kreikan malliin turvapaikanhakijat yövy kadulla. Säämme ei siihen oikein sovellu, varsinkaan talvisin.

Mälkösen mukaan vielä ei kuitenkaan tiedetä, mihin nyt yöllä matkaavat ihmiset sijoitetaan. 

– Bussit matkaavat kohti Etelä-Suomea, siihen menee useampi tunti, mutta aamuksi heille pitäisi löytää joku osoite. Tällä hetkellä nuo osoitteet eivät ole oikeastaan kenenkään tiedossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja