Turvapaikanhakijoiden määrä ruuhkautti terveystarkastukset – riskitaudit seulotaan tarkasti
Turvapaikanhakijoiden suuri määrä aiheutti viime syksynä viivästyksiä heille tehtävien rokotusten, seulontojen ja terveystarkastusten tekemiseen, kertoo Lääkärilehti. Viivettä on yhä, mutta ei yhtä paljon. Tarkastukset ja seulonnat ovat tärkeitä paitsi turvapaikanhakijoiden itsensä, myös tartuntatautien ehkäisyn näkökulmasta.
Turvapaikanhakijoille tehdään pääsääntöisesti terveystarkastukset vastaanottokeskuksissa parin viikon sisällä saapumisesta. Syksyllä tilanne ruuhkautui ja muun muassa rokotukset ja seulonnat viivästyivät. Nyt tilanne on jo tasaantunut.
Alaikäiset turvapaikanhakijat saavat samat palvelut ja hoidot kuin suomalaisetkin, sen sijaan aikuisilla turvapaikanhakijoilla on oikeus suppeampiin palveluihin kuin kantasuomalaisilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi rokotuksia ja mahdollisesti tarvittavaa kiireellistä hoitoa.
Turvapaikanhakijat tulevat usein maista, joissa esiintyy Suomessa harvinaisia sairauksia, joten nekin on terveystarkastuksissa otettava huomioon. Terveysviranomaisten on myös ryhdyttävä toimenpiteisiin, mikäli yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen uhka on olemassa. Tällaisia ovat muun muassa polio, tuberkuloosi ja kurkkumätä.
Alkuhaastattelu kahden viikon kuluessa
Niin sanottu alkuhaastattelu järjestetään viimeistään kahden viikon kuluttua maahantulosta. Aluksi käydään läpi tulijan lähtömaa, matka ja sen olosuhteet, esimerkiksi mahdolliset pakolaisleirit.
Nykyoireista tarkastetaan muun muassa yskä, kivut, laihtumiset, kuume, ruokahaluttomuus, ripuli ja yöhikoilu. Myös rokotushistoria ja aiemmat sairaudet ja hoidot yritetään selvittää mahdollisimman kattavasti. Lisäksi mahdolliset altistukset tarttuville taudeille käydään läpi.
Tuberkuloosista röngenseulonta
Eräs tartuntatauti, joka pyritään seulomaan erityisen tehokkaasti on tuberkuloosi.
Se on Suomessa nykyään harvinainen tauti, johon sairastuvat lähinnä ikäihmiset, joiden lapsuudessa saama tartunta voi aktivoitua iän myötä.
Lähi-Idässä ja Aasiassa tuberkuloosi on kuitenkin selvästi yleisempi: Suomessa esiintyvyys on noin seitsemän 100 000 asukasta kohden. Syyriassa vastaava luku on 24, Irakissa 75 ja Afganistanissa jo 340.
Oireettomallekin henkilölle, joka tulee tuberkuloosin esiintymisalueilta, tehdään röntgenkokeet joko alkuhaastattelun yhteydessä tai sen jälkeen joukkoröntgenseulonnassa.
HIV- ja hepatiittitestit tehdään monille
HIV-testi tehdään rutiininomaisesti, jos hiv-infektion esiintyvyys lähtöalueella on yli yksi prosentti. Näin on esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa YK:n arvion mukaan 4,7 prosenttia väestöstä kantaa HI-virusta.
Samoin hepatiitti B testataan jos henkilön lähtömaassa taudin esiintyvyys on yli kaksi prosenttia. Näin on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Lähi-Idässä.
Testit tehdään myös, jos henkilö muuten kuuluu johonkin riskiryhmään tai jos hän itse pyytää testiä.
Tutut sairaudet turvapaikanhakijoillakin
Vaikka vaikeampiin ja erikoisempiinkin tauteihin varaudutaan, pääosin turvapaikanhakijoilla esiintyy samoja tuttuja terveysongelmia kuin suomalaisillakin.
THL:n mukaan yleisimpiä terveysongelmia ovat akuutit hengitystieinfektiot sekä tapaturmat ja pitkän matkan seurauksena aiheutunut nestehukka.
Tuhkarokko, vesirokko, influenssa ja vatsataudit leviävät helposti väkijoukoissa erityisesti jos hygieenisissä oloissa on puutteita, THL varoittaa.
Infektiotautien riski riippuu paljon myös lähtömaasta sekä matkan kulusta. Ahtaissa tilapäismajoituksissa, vastaanottokeskuksissa ja pakolaisleireillä erilaisten tartuntatautien riski nousee.
Uusimmat
-
17:58
Helsingin asuntojen korjauksia lykätään, vuokria nostetaan reilusti: Näin Suomen suurin vuokranantaja perustelee
-
17:49
Kommentti: Se suuri paluu aikaistui taas – esiintyköön PMMP ensi kesänä vaikka joka ikisen pitserian nurkassa
-
17:35
Tämä hirvi sekoitti Tukholman metroliikenteen koko päiväksi
-
17:31
Passi kouraan: Putin antoi kanadalaispakille Venäjän kansalaisuuden
-
17:30
Räppäri Musta Barbaari aikoo valloittaa jälleen fitness-lavat seitsemän vuoden jälkeen: "Olenhan vasta 32-vuotias nuorukainen"
-
17:24
Äiti yritti tappaa lapsensa ja itsensä Tammelassa vuonna 2017 sytyttämällä kodin tuleen – "Olosuhteet huomioon ottaen äiti muistaa liian vähän"
-
17:23
Ukrainan mukaan Venäjä rakentaa uutta rautatieyhteyttä miehitetyille alueille – MTV seuraa sotaa
-
17:01
Analyysi: Juhliko Ukraina onnistumistaan liian aikaisin – vai yrittääkö Venäjä taas vedättää?
-
16:56
Tukes MTV:lle: Suolahapon säilytys varaosa-autossa ei kuulosta säännösten mukaiselta – poliisi alkoi tutkia Tuusulan myrkkyvuotoa
-
16:52
Media: Kari Jalosta lähestytty – hänet halutaan huippupestiin
-
16:38
Vaarallisen aineen vuoto päättynyt Tuusulassa – tilanne ei aiheuta enää vaaraa
-
16:34
Mikon lapsi kohtasi suden yksin koulukyytiä odottaessaan: "Susi kuuluu luontoon – mutta jos jotain sattuisi, voidaan vain jossitella"
-
16:33
Perheen eväshetki keskeytyi ahneen vieraan takia – äidin kylmänviileä toiminta tilanteessa tallentui kameralle
-
16:30
Suora lähetys Estonia-sarjan punaiselta matolta noin kello 17 alkaen – seuraa tunnelmaa tästä
-
16:13
PMMP:n festarikeikat saivat ihmiset suunniltaan: "Missä on fanien kunnioitus?"
-
16:10
Harryn ja Meghanin avustajien tarjoama sopimus pöyristyttää – peruskoululaisia kiellettiin esittämästä negatiivisia kommentteja parista
-
16:05
Eduskunta hyväksyi vammaispalvelulain lykkäämisen – hallituksen ja opposition rivit pysyivät yhtenäisinä
-
16:01
Askolan yläkoululla Uudellamaalla poikkeuksellinen väkivallanteko – yksi ambulanssilla sairaalaan
-
15:58
Taksiliitto hämmästelee Suomen viranomaisten Yango-päätöstä: "Valitettavasti sama sinisilmäisyys näkyy"
-
15:58
Yllätyskäänne Pekka Katajan jutussa korkeimmassa oikeudessa: Avunannosta murhan yritykseen tuomittu mies määrättiin vapautettavaksi
-
Lataa lisää