Turvapaikanhakijat ruuhkauttavat Vuosaaren sataman – "Merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta"

Turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan kasvavan Vuosaaren satamassa Helsingissä lähiaikoina.

Ruotsi ja Tanska ovat hiljattain tiukentaneet rajavalvontaansa, ja Saksan kautta tulevien turvapaikanhakijoiden paine alkaa tuntua Suomessa.

Helsingin Poliisin komisario Ari Jokisen mukaan marraskuun jälkeen Vuosaareen on saapunut jo 700 turvapaikanhakijaa laivalla.

– Käytännössä kaikki ovat irakilaisia. Muista maista tulee vain yksittäisiä hakijoita. Saamme laivayhtiöltä tiedon etukäteen Saksan laivassa olevista turvapaikanhakijoista, sanoo Jokinen.

Paine Suomeen tulee lisääntymään

Rajavartiolaitoksen kapteeni Jouni Lahtisen mukaan Suomi pyrkii tekemään yhteistyötä Saksan kanssa.

 – Tilanne on probleemaattinen, koska turvapaikanhakijat tulevat tänne usean turvallisen maan läpi. Paine lisääntyy rajavalvonnan kiristyttyä Ruotsissa ja Tanskassa.

– Me selvitämme viranomaisten ja laivayhtiöiden kanssa keinoja, millä turvapaikanhakijat hakevat turvapaikkaa siinä maassa, minne ensin saapuvat, toteaa Lahtinen.

Rajavartiolaitos on avannut vuoden 2015 aikana Suomenlahden merivartioston toimesta noin sata esitutkintaa liittyen laittoman maahantulon järjestämiseen, joista noin puolet liittyy Helsingin satamaan.

– Heistä puolet on tullut Helsinkiin. Joukossa on jonkin verran myös paperittomia hakijoita. On merkkejä siitä, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta. Asia on nyt esitutkinnassa, paljastaa Lahtinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja