Turvallista ruokaa kesäkeittiöstä!

Kesällä tulee kodissa, mökissä ja matkalla valmistettua ruokaa usein vaatimattomissa olosuhteissa. Jotta loma olisi onnistunut, kannattaa hygienian alkeet jälleen kerran muistuttaa mieliin.

Näin pidät pöpöt poissa:

1. Pese kädet!

Käsienpesu on tarpeen aina ennen ruoanlaittoa ja ruoka-aineiden käsittelyä. Myös käsien kuivauspyyhkeen on syytä olla puhdas! Hygienian varmistamiseksi fiksu kokki käyttää erillistä leikkuulautaa lihalle, kalalle ja kasviksille.

2. Kypsennä ruoka kunnolla!

Ruoka pitää kuumentaa yli 70-asteiseksi, jotta inhat bakteerit tuhoutuvat. Jos ruokaa ei tarjoilla heti valmistuksen jälkeen, se jäähdytetään nopeasti ja siirretään sitten jääkaappiin odottamaan ruokailijoita.

3.Säilytä tarpeeksi kylmässä!

Jos jääkaappi on täpötäynnä, se on syytä säätää tavallista kylmemmäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva säilytyslämpötila on + 5 astetta, mutta jääkaapin voi vääntää myös sitä kylmemmälle. Kala ja mäti on hyvä säilyttää tavanomaista kylmemmässä jääkaapissa, suositeltava lämpötila on +3 astetta tai vähemmän.

Matkalle mukaan otettavat ruoat on kuljetettava kylmälaukussa, jossa on tarpeeksi paljon kylmäkalleja. Jos matka kestää yli kaksi tuntia, helposti pilaantuvat elintarvikkeet on parempi ostaa vasta läheltä määränpäätä.

4. Tarkista käyttöpäivämäärät!

Tarkista jo kaupassa viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkinnät. Parasta ennen -merkityt tuotteet ovat usein käyttökelpoisia vielä mainitun päivän jälkeen, jos niitä on säilytetty ohjeiden mukaisesti. Helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa on viimeinen käyttöpäivä, jonka jälkeen tuotteita ei pidä käyttää. Maatilalta tinkimaitoa hankkivien lomailijoiden on muistettava, että raakamaito ei säily yhtä pitkään kuin kaupasta ostettava pastöroitu maito!

5. Grillaa lihat läpikypsiksi!

Grillaus on taitolaji, sillä grillipihvit ja muut raa at lihatuotteet pitää kuumentaa läpikotaisin, mutta niitä ei kuitenkaan saa polttaa mustaksi. Kaikki raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on pestävä huolellisesti käytön jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja