Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Turvallista ruokaa kesäkeittiöstä!

hakataan sipulia
hakataan sipuliaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 15.10.2003 17:16(Päivitetty 06.07.2004 15:00)

Kesällä tulee kodissa, mökissä ja matkalla valmistettua ruokaa usein vaatimattomissa olosuhteissa. Jotta loma olisi onnistunut, kannattaa hygienian alkeet jälleen kerran muistuttaa mieliin.

Näin pidät pöpöt poissa:

1. Pese kädet!

Käsienpesu on tarpeen aina ennen ruoanlaittoa ja ruoka-aineiden käsittelyä. Myös käsien kuivauspyyhkeen on syytä olla puhdas! Hygienian varmistamiseksi fiksu kokki käyttää erillistä leikkuulautaa lihalle, kalalle ja kasviksille.

grillivartaat

grillivartaatCopyright Alma Media Oyj 2001

2. Kypsennä ruoka kunnolla!

Ruoka pitää kuumentaa yli 70-asteiseksi, jotta inhat bakteerit tuhoutuvat. Jos ruokaa ei tarjoilla heti valmistuksen jälkeen, se jäähdytetään nopeasti ja siirretään sitten jääkaappiin odottamaan ruokailijoita.

3.Säilytä tarpeeksi kylmässä!

Jos jääkaappi on täpötäynnä, se on syytä säätää tavallista kylmemmäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva säilytyslämpötila on + 5 astetta, mutta jääkaapin voi vääntää myös sitä kylmemmälle. Kala ja mäti on hyvä säilyttää tavanomaista kylmemmässä jääkaapissa, suositeltava lämpötila on +3 astetta tai vähemmän.

Matkalle mukaan otettavat ruoat on kuljetettava kylmälaukussa, jossa on tarpeeksi paljon kylmäkalleja. Jos matka kestää yli kaksi tuntia, helposti pilaantuvat elintarvikkeet on parempi ostaa vasta läheltä määränpäätä.

4. Tarkista käyttöpäivämäärät!

Tarkista jo kaupassa viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkinnät. Parasta ennen -merkityt tuotteet ovat usein käyttökelpoisia vielä mainitun päivän jälkeen, jos niitä on säilytetty ohjeiden mukaisesti. Helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa on viimeinen käyttöpäivä, jonka jälkeen tuotteita ei pidä käyttää. Maatilalta tinkimaitoa hankkivien lomailijoiden on muistettava, että raakamaito ei säily yhtä pitkään kuin kaupasta ostettava pastöroitu maito!

5. Grillaa lihat läpikypsiksi!

Grillaus on taitolaji, sillä grillipihvit ja muut raa at lihatuotteet pitää kuumentaa läpikotaisin, mutta niitä ei kuitenkaan saa polttaa mustaksi. Kaikki raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on pestävä huolellisesti käytön jälkeen.

Lisää aiheesta:

Voimakas orgasmi ilman erektiota – harva tietää, miten se on mahdollistaJoonas Pesonen kirjoitti seksitietokirjan unohdetuille miehille: "Orgasmikuilu kiinni"Onko saunasi turvallinen? Varmista ainakin nämä asiatOnko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistäEnsitreffit alttarilla -Jannella ahaa-elämys riitelystä – "Tunteet osoittavat aina kohti tarvetta"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen20:45
    Seksi ja parisuhde

    Voimakas orgasmi ilman erektiota – harva tietää, miten se on mahdollista

  • Eilen19:15
    Seksi ja parisuhde

    Joonas Pesonen kirjoitti seksitietokirjan unohdetuille miehille: "Orgasmikuilu kiinni"

  • Eilen18:50
    Sauna

    Onko saunasi turvallinen? Varmista ainakin nämä asiat

  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä