Turvallinen ilmapiiri on varhaiskasvatuksen vahvuus Suomessa – "Kuitenkin vain puolet henkilöstöstä kertoi, että lapsille luetaan kirjallisuutta päivittäin"

7:26
Huomenta Suomessa keskusteltiin helmikuussa päiväkotien ryhmäkoista.

Leikkien vahva asema sekä myönteinen ja turvallinen ilmapiiri ovat varhaiskasvatuksen vahvuuksia Suomessa, kertoo Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi.

Varhaiskasvatukselle asetetut sisällölliset tavoitteet toteutuvat Karvin mukaan pääosin hyvin, mutta osassa päiväkoteja ja perhepäivähoitoryhmiä ne toteutuvat heikosti.

–  Arvioinnin kokonaisuudesta piirtyi kuva, että varhaiskasvatuksen henkilöstö on sitoutunutta toteuttamaan laadukasta varhaiskasvatusta. Kuitenkin vain puolet henkilöstöstä kertoi, että lapsille luetaan kirjallisuutta päivittäin, kertoo arviointineuvos Laura Repo tiedotteessa.

Hänen mukaansa myös kuvataiteen ja musiikin heikko asema herättää kysymyksiä.

Huoltajien asenne keskeinen tekijä

Karvi teki kaksi arviota. Ensimmäinen tutkii varhaiskasvatuksen toteutumista päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Toinen arvio koskee viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun toteutumista.

Varhaiskasvatuskokeilua koskevan arvioinnin mukaan lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen vertailukuntia enemmän, mutta huoltajien asenne varhaiskasvatusta kohtaan oli yksi keskeisin tekijä sille, oliko viisivuotias lapsi varhaiskasvatuksessa vai ei.

–  Mikäli osallistumisastetta halutaan nostaa, tulee pohtia myös laadun kysymyksiä. Vaikka keskustelu osallistumisasteen nostamisesta on tärkeä, niin huomiota olisi syytä kiinnittää myös varhaiskasvatuksen sisältöihin ja järjestämisen tapoihin kaikissa ikäryhmissä, sanoo arviointiasiantuntija Anna Siippainen Karvista.

Hän kehottaa myös pohtimaan sitä, millaisia taloudellisia panostuksia varhaiskasvatukseen ollaan valmiita tekemään.

Päiväkotien henkilöstö arvioi itse

Varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista arvioitiin päiväkotien henkilöstön ja perhepäivähoitajien itsearviointien perusteella. Maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun arvioinnissa aineisto kerättiin puolestaan kokeilu- ja vertailukuntien viranhaltijoilta ja lasten huoltajilta.

Karvi on itsenäinen koulutuksen arviointiviranomainen, joka toimii Opetushallituksen erillisyksikkönä. Se toteuttaa koulutukseen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjien toimintaan liittyviä arviointeja varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja