Turussa seuraava passiaika heinäkuussa – taustalla viisi vuotta sitten tehty sääntömuutos

Passiryntäys yllätti Helsingissä – Pinja ja Anssi jonottivat yli kaksi tuntia 5:00
Katso myös juttu toukokuulta 2023: Passiryntäys yllätti Helsingissä – Pinja ja Anssi jonottivat yli kaksi tuntia

Poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet asiakasmäärän lisäännyttyä. Taustalla on viisi vuotta tapahtunut sääntömuutos.

Jonoja syntyy poliisin mukaan nyt erityisesti suuren henkilökorttikysynnän vuoksi. Poliisi kehottaa asiakkaita varaamaan aikaa asiointiin.

Taustalla sääntömuutos

Vuosina 2018–2019 poliisissa myönnettiin ennätysmäärä henkilökortteja.

Tammikuusta 2019 alkaen ajokortti ei ole enää käynyt pankissa tunnistautumisvälineeksi e-tunnistetta myönnettäessä. 

Pankkitunnuksilla, joissa on e-tunniste, voi tunnistautua viranomaisten, kuten Kelan ja Verohallinnon palveluihin.

Henkilökortin voimassaoloaika on viisi vuotta, joten tämänhetkinen ruuhkatilanne johtuu pitkälti siitä, että suuri joukko suomalaisia uusi henkilökorttejaan juuri nyt.

Vuoden 2021 elokuusta lähtien henkilökortin uusiminen on vaatinut asiointia poliisiasemalla, koska henkilökortteihin tallennetaan myös sormenjäljet.

Talviloma pidensi jonoja

Turussa ajanvarauksella passia tai henkilökorttia hakeva voi tällä hetkellä saada seuraavan vapaan ajan heinäkuulle.

Ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisilaitokselta kuitenkin lohduttaa, että lähes päivittäin kaikille Lounais-Suomen 12 poliisiasemalle avautuu peruutusaikoja, joita kannattaa seurata aktiivisesti.

– Aina kun joku peruuttaa ajan, se vapautuu uudelleen varattavaksi. Lisäksi pyrimme koko ajan lisäämään myös kokonaan uusia palveluaikoja kalenteriimme esimerkiksi passilauantaiden muodossa, Peltola toteaa Lounais-Suomen poliisin tiedotteessa.

Asiointi poliisiasemilla on mahdollista myös ilman etukäteen tehtyä ajanvarausta – joskin tällöin asiakkaan on varauduttava jonottomaan. Talvilomaviikolla jonottajia on ollut poikkeuksellisen paljon.

– Turun pääpoliisiasemalla lupapalveluun on ajanvarausasiakkaiden lisäksi saapunut päivittäin noin 160–230 asiakasta ilman ajanvarausta. Tällöin jonotusajassa ei valitettavasti puhuta minuuteista vaan tunneista.

Lupapalveluhenkilöstöä on lisätty

Lounais-Suomen poliisin lupahallinnossa on reagoitu ruuhkautuneeseen tilanteeseen muun muassa lisäämällä lupapalveluhenkilöstöä sekä siirtämällä virkailijoita muista tehtävistä henkilökorttien ja passien asiakaspalveluun.

Peltola muistuttaa, että passi- ja henkilökorttiasioita ei ole pakko hoitaa lähipoliisiasemalla vaan hakemuksen voi jättää millä tahansa Suomen poliisiasemalla.

– Pienemmillä paikkakunnilla ruuhkaa voi olla vähemmän, kun taas suuremmissa kaupungeissa seuraavat vapaat asiointiajat venyvät pitkälle.

Vinkkejä matkustuskirja-asioissa asiointiin:

  • Aloita asiointisi käymällä passikuvassa ja täyttämällä sähköinen hakemus poliisin verkkopalvelussa asiointi.poliisi.fiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.

  • Järjestelmä kertoo, voitko hoitaa asiasi kokonaan sähköisesti. Sinun ei tarvitse varata asiointiaikaa, mikäli asiasi ei vaadi käyntiä poliisiasemalla.

  • Jos asia edellyttää asiointia poliisiasemalla, varaathan palveluajan hyvissä ajoin esimerkiksi ennen mahdollista matkustustarvetta.

  • Otathan mukaasi asiakirjan (esimerkiksi vanhentunut henkilökortti tai passi), jolla voit todistaa henkilöllisyytesi.

  • Muistathan muuttaa tai peruuttaa aikasi tarvittaessa, mikäli et sitä enää tarvitse. Siten vapautat aikasi jonkun toisen käytettäväksi.


 

Lue myös:

    Uusimmat