Mainos

Turun terroriepäilystä vapautetun nimeä ja kuvaa ehdittiin jo riepotella netissä – "Ihmiset hyökkäsivät kimppuuni ja mustamaalasivat minua"

– Yritin auttaa poliisia ja kertoa kaiken. Kun tulin ulos, ihmiset hyökkäsivät kimppuuni ja mustamaalasivat minua. Silloin olin shokissa.

Näin kuvailee tunnelmiaan Turun terroriepäilystä tiistaina vapautettu marokkolaismies. 24-vuotias oli kolmen muun miehen tavoin useamman päivän pidätettynä Turun joukkopuukotuksen vuoksi. Poliisi kuitenkin totesi tiistaina, ettei 24-vuotiasta miestä ole syytä epäillä rikoksesta.

Häntä ei koskaan ehditty vangita oikeudessa, mutta hänen nimeään ja kuvaansa riepoteltiin valemediassa ja nettipalstoilla. Jo tutkinnan alkuvaiheessa hänet leimattiin netissä terroristiksi.

Tieto puukotuksista tuli miehen mukaan puhelimeen

Mies sanoo STT:n ja Helsingin Sanomien yhteishaastattelussa istuneensa viime perjantaina baarissa Pernon lähiössä, kun sai tiedon puukotuksista puhelimeensa.

Mies sanoo lähteneensä torille erään kaverinsa kanssa tämän autolla saman tien.

– Jos maailmassa tapahtuu jotain, ihmiset haluavat tietää siitä, mies kertoi torstai-iltana puhelimitse tuttavansa tulkkauksen välityksellä.

Mies kertoo järkyttyneensä näkemästään.

– Kun saavuin keskustaan, nainen makasi maassa muovi päällä. Maahan oli valunut verta. Olin aivan shokissa.

Hän kertoo palanneensa Pernoon keskustassa käyntinsä jälkeen. Siellä hän sai tiedon pääepäillyn henkilöllisyydestä ystäviltään. Yöllä poliisi haki 24-vuotiaan tämän kotoa.

Turun perjantaisessa puukkoiskussa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan. Abderrahman Mechkah -nimeä käyttänyt pääepäilty ja kolme muuta marokkolaismiestä vangittiin tiistaina epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä. Lisäksi yksi epäilty on pidätetty terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja yhdestä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Kertoo tavanneensa pääepäillyn jalkapalloharjoituksissa

Pääepäilty asui vastaanottokeskuksessa baarin lähellä. STT:n haastattelema mies puolestaan asuu toisella puolella Turkua yksityisasunnossa.

Mies kertoo, että on tavannut pääepäillyn kerran jalkapalloharjoituksissa, mutta ei varsinaisesti tunne tätä.

STT on tarkistuttanut haastattelunauhan myös ulkopuoliselta tulkkaajalta, mahdollisten tulkkausvirheiden varalta.

Miehen asianajaja Heikki Maunila on kuitenkin kertonut tiistaina STT:lle, että kaksikko tunsi toisensa. Myöhemmin Maunila kertoi Lännen Medialle, että hänen päämiehensä näki pääepäillyn pikaisesti jalkapallo-ottelussa juuri ennen iskua. Hänen mukaansa miehet myös istuivat välillä yhteisessä porukassa baarissa kahvin ja teen äärellä.

– Side oli vähän löyhentynyt, kun hän (pääepäilty) ei enää käsitykseni mukaan osallistunut urheiluun, asianajaja kertoi STT:lle.

24-vuotias sanoo, ettei voi kertoa mahdollisia tietojaan muista epäillyistä. Mies ei kerro, onko hänellä ilmaisukielto eli onko poliisi kieltänyt häntä puhumasta asiasta rangaistuksen uhalla.

Marokkolaismies kertoo, että takavarikoituna on yhä hänen pakettiautonsa, jota poliisi etsi iskupäivänä. Trafin mukaan mies on omistanut auton heinäkuun lopusta.

– Ostan ja myyn tavaraa. Auto oli tarkoitus myydä, mies sanoo.

Poliisi ei kommentoi autoon liittyviä tietoja.

Miehen mukaan hänellä ei ollut ajokorttia ja auto oli hankittu toisen henkilön kanssa. Hän kertoo aikoneensa mahdollisesti harjoittaa muuttoapua ja viedä tavaraa Marokkoon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja