Mainos

10 faktaa Turun puukotuksesta: Epäilty matkusti iskupaikalle bussilla, ehti juosta 465 metriä ja käytti aseina Ikean veitsiä

58:08

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Turun viime elokuisen joukkopuukotuksen esitutkinnan. KRP järjesti tänään tiedotustilaisuuden asiasta. MTV Uutiset koosti tiedotustilaisuuden kiinnostavimmat tiedot puukotuksesta. 

1. Tekijä toimi yksin 

Turun elokuisen puukkoiskun tekijä Abderrahman Bouanane toimi yksin eikä kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön. Poliisin mukaan hänen lähipiirinsä ei ymmärtänyt tämän ajatuksia ja jopa väsyi niihin.

Poliisi on etsintäkuuluttanut tapahtuneen vuoksi uzbekistanilaistaustaisen miehen, mutta häntä ei ole toistaiseksi saatu kiinni.

– Me emme epäile, että asiaan liittyisi mikään ryhmittymä tai porukka. On totta, että yksi henkilö on tavoittamatta ja hänen rooliaan halutaan selvittää, kertoi Krp tiedotustilaisuudessa.

2. Ilmaiskut Syyriaan yksi syy

Keskusrikospoliisin mukaan tekijä kertoo aloittaneensa Isisiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia. Yhdeksi syyksi puukotuksiin hän on sanonut länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Tekijän puhelimesta on löytynyt valokuvia ja videoita Isis-terroristijärjestöstä.

– Epäilty näki itsensä Isisin taistelijana, sotilaana. Hän osoitti lähipiirilleen kiinnostusta Isisiin ja seurasi enenevissä määrin Isis-aiheisia kuvia ja videoita. Hän on itse kuulusteluissa kertonut olleensa Isiksen asialla.

– Hän olisi halunnut, että Isis ottaa tästä kunniaa itselleen, mutta niin ei ole tapahtunut, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoo.

Myös miehen lähipiirin mukaan hän oli osoittanut merkkejä radikalisoitumisesta ja näyttänyt muille muun muassa Isis-videoita.

3. Halusi kuolla marttyyrina

Puukottaja toivoi kuolevansa marttyyrina, ja hän ihannoi poliisin mukaan Euroopassa tehtyjä aiempia iskuja. Poliisi kuitenkin ampui häntä reiteen ja onnistui ottamaan hänet kiinni.

– Hän todennäköisesti toivoi, että poliisi olisi ampunut hänet kuoliaaksi. Hän ei siinä mielessä tavoittanut omaa päämääräänsä, Töyräs sanoo.

4. Videoi manifestin iskupäivänä

Poliisilla on hallussaan miehen tekemä manifesti, jonka hän on kirjoittanut ja videoinut ennen puukotuksia. Videointi oli tehty Turussa Brahenpuistossa samana päivänä kuin isku tehtiin.

Poliisin mukaan tekijä kirjoitti manifestinsa todennäköisesti puukotuspäivän aamulla.

– Manifesti on useita minuutteja pitkä. Se on ääneen lausuttu videonpätkä. Se on uskonnollissävytteistä julistusta, jossa käydään pohdintaa vääräuskoisuuden ja oikeaoppisuuden välillä ja kuka sortaa muslimeita. Tekijä latasi sen Telegram-pikaviestipalveluun, Töyräs sanoi.

Vastaanottajista Töyräksellä ei ollut tarkempaa tietoa, mutta hän kertoi että kyseisellä alustalla videon nähneet ovat ilmeisesti samanhenkisiä ihmisiä.

5. Kielteinen turvapaikkapäätös ei ollut motiivina

Bouanane oli hakenut Suomesta turvapaikkaa. Hän sai kielteisen turvapaikkapäätöksen loppuvuonna 2016 ja valitti siitä pian päätöksen jälkeen. Poliisin käsityksen mukaan tämä ei kuitenkaan ollut syy iskulle.

– Hän ei lähtenyt tälle polulle sen takia, että sai kielteisen päätöksen, Töyräs kertoi.

6. Vietti normaalia turvapaikanhakijan elämää

Iskun tekijälle on tehty mielentilatutkimus, jonka tulos ei ole julkisesti tiedossa. Krp:n mukaan mielentilatutkimuksen tulos ei vaikuta esitutkintaan, vaan se on oikeuden asia.

Krp:n mukaan Bouanane vietti normaalia turvapaikanhakijan elämää. Hänellä oli kaveripiiri, hän kävi moskeijassa ja kielikurssilla.

– Hänen puheensa olivat pikkaisen omalaatuisia, mutta ei hänen käyttäytymisensä muuten ollut poikkeuksellista, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

7. Yksi poliisi hoiti kuulustelut

Keskusrikospoliisi on kuulustellut puukottajaa seitsemän kertaa esitutkinnan aikana.

– Yksi rikoskonstaapeli hoiti kuulustelut, hän eli tämän henkilön kanssa useamman tunnin. Yhteispeli sujui asiallisesti. Epäillyn vointi ja henkinen kunto oli ihan ok, mutta en halua sen enempää sitä kommentoida, Töyräs sanoi.

8. Osalle uhreista jää vammoja 

Marokkolaista miestä epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja yhdeksästä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Yritysten määrä nousi tutkinnan aikana yhdellä henkilöllä, joka ei loukkaantunut tapahtumissa.

Puukotuksissa Turun keskustassa kuoli kaksi suomalaista naista. Haavoittuneista kuusi oli naisia ja kaksi miehiä. Krp:n mukaan osalle henkiin jääneistä uhreista jäi fyysisiä vammoja ja haittoja tai pysyviä kosmeettisia haittoja.

9. Aseena kaksi keittiöveistä

Tapahtumat Turun keskustassa kestivät krp:n mukaan vain noin kolme minuuttia ja epäilty ehti juosta 465 metrin matkan, ennen kuin hänet saatiin pysäytettyä. Poliisin mukaan hän olisi jatkanut juoksuaan, ellei paikalle olisi sattunut paikallispoliisin partiota.

Tekijällä oli aseenaan kaksi tuttavan asunnolta mukaan otettua Ikean keittiöveistä.

10. Vaihtoehtoinen kohde oli varusmies

Krp:n mukaan tekijällä oli myös vaihtoehtoinen kohde. Hän poistui ensin bussista linja-autoaseman luona ja ajatteli hyökätä varusmiehen kimppuun.

– Epäilty teki matkaa kahdella bussilla. Kun hän hyppäsi pois ensimmäisestä bussista, hän näki lomalle lähdössä olleen varusmiehen. Hän ajatteli, että varusmies on sotilas, sotilas edustaa armeijaa ja valtiota, eli ikään kuin luvallista kohdetta. Hänen ajatuksensa oli hyökätä varusmiehen kimppuun. Hän luopui kuitenkin tästä ajatuksesta, koska siihen tuli muita ihmisiä väliin ikään kuin häiriötekijöiksi, Töyräs sanoo.

Tämän jälkeen mies astui toiseen bussiin ja matkusti Turun Kauppatorille, missä hän toteutti iskunsa. 

Keskusrikospoliisi on saanut tutkinnan valmiiksi, ja se siirtyy syyteharkintaan. Esitutkintamateriaalia on 1400 sivua.

– Esitutkintaan on kuultu Turusta ja Turun ulkopuolelta kaikki epäillyn lähipiiriin kuuluvat ihmiset, Töyräs sanoo.

Syyteharkinnan on tarkoitus valmistua helmikuun loppuun mennessä. Syytteen noston jälkeen juttua aletaan puida Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.