Turun metsästä löytyi mies, joka on asunut siellä 90-luvulta lähtien – uskoi vuosikaudet, ettei voi saada koskaan enää kotia vanhojen velkojensa vuoksi

4:47
Viime aikoina on uutisoitu paljon Littoisten alueella liikkuneesta, kodittomasta "Metsänpeikosta", joka on tunkeutunut ihmisten koteihin luvatta.

Tammikuun alussa asunnottomia työkseen auttava Eija Rouvali löysi metsästä miehen, joka oli nukkunut taivasalla miltei kolme vuosikymmentä. Rouvalin unelma on saada kaikki kodittomat pois metsästä. 

Tämä juttu on alun perin julkaistu tammikuussa 2020. MTV julkaisee vuodenvaihteen tienoilla uudelleen vuoden suosituimpia artikkeleita.

PATASin, eli Pelastusarmeijan Turun tuetun asumisen johtaja Eija Rouvali oli tammikuun alussa etsimässä Turussa metsästä "Metsänpeikkoa", kun hän yllättäen törmäsikin iäkkääseen mieheen, joka nukkui metsässä patjalla makuupussissa.

Aiemmin maastopyöräilijä oli paikallistanut jonkun asuvan metsässä, epäillyt häntä Littoisissa tuntemattomien ihmisten koteihin tunkeutuneeksi Metsänpeikoksi ja ilmoittanut havainnostaan Pelastusarmeijalle.

– Hän oli aika hämmästynyt. Siinä sitten hetken jutustelimme ja lopputulos oli, että hän lähti siltä istumalta meidän mukaan ja saimme hänet samana päivänä uuteen kotiin. Meillä oli tarjota hänelle valmiiksi tyhjillään ollut asunto, annoimme hänelle ruokaa ja keräsimme lahjoitustavaraa.

Työttömyys ajoi metsään

60-vuotias asunnoton mies oli päätynyt metsään 90-luvulla jouduttuaan työttömäksi. Vuokrarästien vuoksi hänestä tuli koditon ja mies oli elänyt vuosikaudet uskossa, että vanhojen velkojen vuoksi hän ei voisi enää koskaan saada kotia.

Kohtaaminen metsässä oli Rouvalille yllättävä.

– Se oli yhtä aikaa iloista ja surullista. Olin iloinen hänen puolestaan, että voimme noin konkreettisesti auttaa, mutta surullinen, koska hän kertoi, että samassa metsässä asuu muitakin kodittomia. On järkyttävää, että joku joutuu asumaan metsässä olosuhteiden pakosta.

Uusi koti, uusi alku

Vuoden alusta alkaen Pelastusarmeija on hoitanut Turun seudulla asunnottomille koteja niin sanotusti välivuokrauksen kautta.

Pelastusarmeija hoitaa asunnottomalle kodin valmiiksi ja tukee yhteistyössä sosiaalihuollon kanssa. Pelastusarmeija on ehtinyt järjestää nyt jo kodin kuudelle asunnottomalle henkilölle.

Rouvali sanoo, että Pelastusarmeijan haave olisi joskus työllistää kaksi henkilöä päivätyökseen paikallistamaan asunnottomat metsästä, jotta heitä voitaisiin auttaa.

– Se olisi niin upeaa. Mutta siihen tarvitsemme ylimääräisen rahoituksen.

Tällä hetkellä Pelastusarmeija tekee työtä asunnottomien hyväksi sosiaalitoimen ostopalveluna. Kodin järjestämisen lisäksi he auttavat asunnottomia palaamaan normaaliin arkeen. Pitkään kodittomana olleelle arkipäiväiset asiat voivat olla yllättäviä.

– Tämäkin mies, jonka löysimme metsästä, oli ihmetellyt meidän asuntoon tuomaamme laatikkoa. Kun yksi työntekijöistämme oli vieraillut hänen luonaan, hänelle oli yllättäen selvinnyt, että se on mikro. Metsässä 90-luvulta asti asunut mies ei ollut sitä aiemmin nähnyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja