Turun lintulammikko on kärsinyt ilkivallasta pitkin kesää, nyt kuoli valkoinen riikinkukko: "Linnut ovat itse kasvattamiani ja kuin perheenjäseniä – siksi tällainen tuntuu erityisen pahalta"

Turun Kupittaalla sijaitseva lintulammikko on ollut ilkivallan kohteena pitkin kesää. Nyt alueelta löytyi kuollut valkoinen riikinkukko, jonka epäillään saaneen surmansa ihmisen kädestä.

Mennyt kesä on ollut Kupittaan lintulammikolle raskas.

Heinäkuussa lammikon rauhaa häiritsi kettu, joka onnistui tappamaan yhdeksän lintua. Tällä viikolla ohikulkija löysi lammikon alueelta kuolleen valkoisen riikinkukon.

Sen epäillään kuolleen ihmisen tekemän ilkivallan seurauksena.

Lintulammikkoa kuudetta vuotta pyörittävää Ville Roivaista harmittaa. Aiempina kesinä linnut ovat saaneet olla melko rauhassa.

– Nämä linnut ovat itse kasvattamiani, ne ovat kuin perheenjäseniä. Siksi tällainen vahingonteko tuntuu erityisen pahalta.

Hän sanoo lintulammikon olevan "kaikille avoin olohuone", ja toivoo, että ihmiset osaisivat kunnioittaa kaupungin yhteistä tilaa.

Edellinenkin isku saattoi olla ihmisen tekemä

Roivainen muistelee heinäkuista iskua. Hän arvelee, että ihmisellä oli siinäkin rooli.

– Tarhassa oli sisällä ketun jälkiä, mutta kuolleiden lintujen kurkut oli viilletty auki terävällä esineellä. Kettu tuskin pystyy sellaiseen.

Onko syytä epäillä, että kyseessä olisi sama tekijä?

– Vaikea sanoa. Lintulammikon ohi menee satoja ihmisiä päivittäin.

Hän kertoo, että lammikolla vierailevien ihmisten käytökseen pitää puuttua vähän väliä.

– Kun kyseessä on avoin paikka, niin siellä käy kaikenlaista väkeä. Siellä on opastintaulussa minun numeroni, johon ihmiset sitten ongelmatilanteissa soittavat.

Hän kertoo kuitenkin avustavansa ihmisiä mielellään, ja on iloinen siitä, että lintulammikon kävijät ovat ymmärtäneet esimerkiksi lopettaa lintujen ruokinnan.

– Keskimäärin kaikki on kuitenkin mennyt hyvin. Onneksi myös ohikulkijat ovat valveutuneita ja osaavat puuttua tilanteisiin, jos on tarvis.

Turvatoimia tehostetaan, yrittäjä maksaa

Ilkivallan tekijöistä ei ole vielä tietoa, mutta viranomaisia on tapahtuneesta informoitu.

Roivainen kertoo satsaavansa jatkossa tehostettuun valvontaan.

– Eihän se ilmaista ole. Pelkästään lintujen hankkiminen maksaa jo useamman tonnin.

– Kaupunki rahoittaa lintulammikkoa vuosittain könttäsummalla, jonka sitten käytän valitsemallani tavalla. Nämä lisäkustannukset koituvat minun maksettavikseni.

Lintulammikolla on tänä vuonna pesinyt noin sata lintua, joihin kuuluu riikinkukkojen lisäksi kanoja, erilaisia vesilintuja ja undulaatteja. Tämän lisäksi lammikolla voi kohdata kaneja, marsuja ja tänä kesänä myös vuohia.

– Kaikesta huolimatta tämä on ihana työ, Roivainen iloitsee.

Aiheesta uutisoi aiemmin Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat