Turkulaispoliisi sai hälytystehtävän ja ajoi päin toisen partion autoa – katso kojelautakameraan tallentunut törmäys videolta

0:40
Katso videolta, miltä poliisiautojen törmäys näyttää

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa puitiin toukokuussa onnettomuutta, jossa kaksi poliisiautoa kolaroivat Turun keskustan tuntumassa.

Vanhempi konstaapeli tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 25 päiväsakkoon, joista kertyi hänen tuloillaan maksettavaa 875 euroa. Poliisi kiisti syyllisyytensä ja valitti tapauksesta Turun hovioikeuteen, joka ei myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa. Käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan. 

Kolari tapahtui lokakuussa 2018 Turussa Puistokadun ja Linnankadun risteyksessä. Vanhempi konstaapeli oli liikkeellä hälytystehtävän takia.

Hän ajoi hälytysvilkut päällä päin punaisia, mutta ei kytkenyt päälle hälytysääntä. Auton nopeus oli ollut kolarihetkellä noin 60 kilometriä tunnissa viidenkympin alueella.

Toinen poliisiauto ajoi noin kolmeakymppiä, liikennevalojen ollessa vihreinä.

Äänet olisi pitänyt kytkeä päälle

Kiireellisen hälytystehtävän tullen poliisi saa ajaa vilkut päällä ylinopeutta. Punaisia päin poliisi saa ajaa ainoastaan sellaisessa tilanteessa, jossa päällä ovat sekä vilkut että hälytysäänet.

Käräjäoikeus katsoi, että vanhempi konstaapeli ajoi olosuhteisiin nähden liian kovalla vauhdilla risteykseen, eikä ollut tilanteessa tarpeeksi varovainen.

Hälytyksen tullessa oli ollut yö ja liikennettä vain vähän. Tuomion saanut poliisi arveli jälkeenpäin jättäneensä hälytysäänet pois tästä syystä. Hän kiisti menetelleensä tahallisesti. Risteykseen ajettuaan hän oli ehtinyt havaita toisen poliisiauton, mutta hänen autonsa etukulma oli jo ehtinyt osua kollegoiden kulkupeliin.

Toisessa poliisiautossa oli kaksi poliisia, joista toinen loukkasi lievästi kyynerpäänsä. Muutoin henkilövahinkoja ei syntynyt. Poliisiautot vaurioituivat, mutta vanhemman konstaapelin käyttämä auto oli vielä ajokelpoinen törmäyksen jälkeen.

Tilanne tallentui poliisiauton kameraan.

Aihetta käsitellään myös keskiviikkoillan Rikospaikka-ohjelmassa MTV3:lla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja