Turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvanut merkittävästi Suomessa – hallinnon vastustajaksi leimatut ahtaalla kotimaassaan

Turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on selvässä kasvussa Suomessa. Suurin osa perustelee hakemustaan Gülen-liikkeen jäsenyydellä tai oletetulla jäsenyydellä. 

Maahanmuuttoviraston mukaan heinäkuun loppuun mennessä 260 Turkin kansalaista oli hakenut tänä vuonna turvapaikkaa Suomesta. Elokuun luvut vahvistetaan ensi viikolla, ja Migrin arvion mukaan hakijoiden kokonaismäärä on sen jälkeen runsaat 280.

Turvapaikkahakemuksia on jätetty yhä enemmän viime vuosina.

Vuonna 2018 hakijoita oli 293 ja vuotta aiemmin 113. Turkkilaisten kasvaneista turvapaikkahakemuksista kertoi ensin Aamulehti.

Gülen-liikkeeseen kuuluminen ajaa hakemaan turvaa

Hakemusten määrä kääntyi kasvuun sen jälkeen, kun Turkissa tapahtui epäonnistunut vallankaappausyritys heinäkuussa 2016.

Turkin johto syytti kaappausyrityksestä imaami Fethullah Gülenia, joka elää maanpaossa Yhdysvalloissa. Gülenin liikkeeseen kuuluvia tai siihen  yhdistettyjä pidetään presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinnon vastustajina, ja heidän asemansa on hyvin vaikea.

Suurin osa nyt Suomesta turvapaikkaa hakevista perusteleekin hakemustaan Gülen-liikkeen jäsenyydellä tai oletetulla jäsenyydellä.

– Muita syitä ovat esimerkiksi osallistuminen kurdien poliittiseen toimintaan. Myös uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen tai kunniaväkivaltaan liittyvät uhat ovat syitä hakea turvapaikkaa, kertoo viestintäasiantuntija Hanna Paasikoski Migristä.

Vuoden 2017 alun ja tämän vuoden heinäkuun lopun välillä kaikkiaan 313:lle Turkin kansalaiselle on myönnetty turvapaikka Suomesta.

Lue myös:

    Uusimmat