Turkki saavutti viikkojen viivyttelyllä tahtomansa: "Muistutti jäsenmaita, että terrorismi ei ole hävinnyt"

Nato-ratifioinneista suorastaan kilpaillaan eri maiden kesken, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak 11:27
Suomen ja Ruotsin Nato-ratifioinneista suorastaan kilpaillaan eri maiden kesken, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Naton huippukokouksessa skoolattiin illalla iloisesti Suomen ja Ruotsin tulevalle Nato-jäsenyydelle, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Madridissa Naton kokousta seuraavan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Turkin suurin strateginen voitto on terrorismikeskustelun palauttaminen Nato-keskusteluihin. Turkki blokkasi Suomen ja Ruotsin jäsenyysneuvotteluja noin kuuden viikon ajan.

– Erdogan on muistuttanut Naton muita jäsenmaita, että terrorismi ei ole hävinnyt. [Etukäteen] ajateltiin, että kokouksessa puhutaan pääosin Ukrainan sodasta ja itäisten jäsenmaiden puolustuksen vahvistamisesta ja globaalista kamppailusta Kiinan kanssa. Nyt terrorismi nostettiin pöydälle, ja se on ehkä suurin strateginen voitto Erdoganille tässä tilanteessa, sanoo Salonius-Pasternak MTV Uutisten haastattelussa.

Salonius-Pasternak kertoo tutkijakollegoidensa skoolanneen Ruotsille ja Suomelle eilisen uutisen kuultuaan.

– Illallisella skoolattiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Kaikki olivat iloisia, että Madridin huippukokoukseen saatiin positiivisia uutisia heti ensi tunteina.

Salonius-Pasternakin mukaan Nato-maiden yhteishenki on näkynyt kokouksessa.

– Paljon ollaan keskitytty siihen, miten Turkki saattoi hidastaa neuvotteluja. Kolikon toinen puoli kuitenkin on tuki muilta jäsenmailta. Kollektiivinen voima ja tahto, että tämä asia järjestetään, on ollut käsin kosketeltavaa, Salonius-Pasternak sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat