Turkki pudotti kaksi Syyrian hävittäjää Luoteis-Syyriassa

Miljoona pakolaista, joista puolet on lapsia – Syyriassa vieraillut Päivi kertoo siviilien hädästä Syyrian Idlibissä 12:37
Video: Miljoona pakolaista, joista puolet on lapsia – Syyriassa vieraillut Päivi kertoo siviilien hädästä Syyrian Idlibissä.

Turkin joukot ovat pudottaneet kaksi Syyrian sotilaslentokonetta Luoteis-Syyriassa, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sunnuntaina.

Järjestön mukaan pudotetut koneet olivat Suhoi-hävittäjiä, jotka syöksyivät maahan hallituksen joukkojen hallussa olevalle alueelle, todennäköisesti sen jälkeen kun olivat joutuneet ilmataisteluun turkkilaisten F-16 -hävittäjien kanssa.

Syyrian valtiollinen Sana-uutistoimisto tyytyi kertomaan, että kaksi Syyrian hävittäjää oli joutunut turkkilaishävittäjien kohteiksi.

Turkki kertoi jo aiemmin jatkavansa sotilasoperaatiotaan Syyrian hallintoa vastaan. Operaatio alkoi sen jälkeen kun 34 turkkilaissotilasta kuoli tällä viikolla Syyriassa tehdyssä ilmaiskussa. Jo lauantaina 26 Syyrian hallinnon sotilasta sai surmansa Turkin lennokki-iskussa Luoteis-Syyriassa.

Syyria kertoi sunnuntaina niin ikään pudottaneensa turkkilaisen miehittämättömän sotilaslennokin maan luoteisosassa.

Hyökkäys kiristänyt Venäjän ja Turkin välejä

Syyrian hallituksen ja Venäjän hyökkäys viimeiseen kapinallisten hallussa olevaan maakuntaan Idlibiin maan luoteisosassa on ajanut YK:n mukaan liki miljoona ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia, kodeistaan. Hyökkäys ja varsinkin turkkilaisten sotilaiden kuoleminen on kiristänyt myös pahasti Venäjän ja Turkin välejä.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin on määrä tavata torstaina Moskovassa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Erdogan on kehottanut Putinia väistymään Idlibistä Turkin tieltä ja antamaan Turkin toimia yksin Syyrian hallinnon joukkoja vastaan.

Syyrian sisällissodassa Venäjä on tukenut Syyrian hallintoa, kun Turkki taas on auttanut alueella taistelevia kapinallisia.

Syyrian sisällissota alkoi maan hallintoa vastustavista protesteista vuonna 2011. Siinä on saanut surmansa yli 380 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakolaisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat