Mainos

Turkki langetti raskaat vankeustuomiot kahdelle toimittajalle - toinen yritettiin ampua oikeustalolla

Turkissa kaksi arvostettua toimittajaa on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin valtionsalaisuuksien paljastamisesta.  

Turkkilaismedian mukaan opposition suurimman lehden Cumhuriyetin päätoimittaja Can Dundar tuomittiin viiden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Saman lehden Ankaran-toimituksen päällikkö Erdem Gül sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen.  

Tuomiot tulivat uutisesta, jossa Turkin hallitusta syytettiin pyrkimyksistä salakuljettaa aseita Syyrian kapinallisille. Uutisesta nousi valtava kohu, koska se herätti epäilyjä Turkin hallituksen roolista Syyrian sodassa ja sen väitetyistä yhteyksistä syyrialaisiin islamistiryhmiin.  

Presidentti Recep Tayyip Erdogan raivostui jutusta ja varoitti, että Dundar saa maksaa siitä kalliisti.  

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö pitää tuomioita pöyristyttävinä. Järjestön mukaan tuomiot uhkaavat kaikkea journalismia Turkissa.  

– Journalismia pidetään rikoksena Turkissa. Tämä järkyttävä tuomio lähettää selvän pelotteluviestin koko ammattikunnalle, joka muutenkin taistelee olemassaolostaan, sanoi järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.  

Sananvapaudesta palkittu lehti  

Huoli Turkin lehdistönvapaudesta on kasvanut siitä lähtien kun Erdogan nousi presidentiksi 2014. Sen jälkeen yli 2 000 ihmistä on asetettu syytteeseen Erdoganin loukkaamisesta, heidän joukossaan lukuisia toimittajia.  

Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maan sananvapauslistauksessa Turkki on sijalla 149.  

Dundar ja Gül eivät joudu heti telkien taakse, koska ensin vetoomustuomioistuimen pitää ottaa kantaa oikeuden ratkaisuun.  

– Jatkamme työtämme journalisteina riippumatta kaikista näistä yrityksistä hiljentää meidät. Meidän täytyy pitää kiinni rohkeudesta maassamme, Dundar sanoi medialle tuomioiden julistamisen jälkeen.  

Toimittajat ilman rajoja palkitsi Cumhuriyetin sananvapauspalkinnollaan viime vuonna. Eilinen oikeudenkäynti oli jo toinen Cumhuriyetin journalisteja vastaan viime aikoina.  

Viime viikolla kaksi lehden journalistia tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistuksiin, koska he olivat käyttäneet juttujensa kuvituksena ranskalaisen Charlie Hebdo -satiirilehden pilapiirrosta profeetta Muhammadista.  

Dundar yritettiin ampua  

Ennen tuomioiden julistamista istanbulilaisen oikeustalon luona koettiin dramaattisia hetkiä, kun Dundar yritettiin ampua.  

Turkkilaismedian mukaan 40-vuotias mies avasi tulen Dundaria kohti, kun tämä seisoi ulkona oikeudenkäynnin tauon aikana.  

Dundar ei haavoittunut, mutta NTV-televisiokanava kertoi, että yksi sen journalisteista loukkaantui lievästi kimmonneesta luodista.  

Hyökkääjä saatiin kiinni. Uutiskanava CNN-Turkin mukaan mies sanoi, että Dundar on petturi, ja hän halusi antaa tälle opetuksen, mutta ei halunnut tappaa.  

Hyökkäyksen jälkeen Dundar syytti presidentti Erdogania ja hallitusta tukevaa mediaa vihanlietsonnasta häntä kohtaan.   

– Tiedämme oikein hyvin, kuka osoitti minut kohteeksi, Dundar sanoi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.