Turkin sisäministeri Yhdysvaltain suurlähettiläälle: "Vedä likaiset kätesi Turkista"

Turkki on suuttunut länsimaiden konsulaattien sulkemisista Istanbulissa terroriuhan vuoksi. Turkin sisäministeri kutsuu sulkemisia "tarkoitushakuisiksi".

Turkin johto näyttää syyttävän Yhdysvaltoja siitä, että useiden länsimaiden konsulaatit suljettiin Istanbulissa tällä viikolla turvallisuussyistä.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu ilmaisi asian tänään viestissään Yhdysvaltojen Ankaran-suurlähettiläälle Jeffry Flakelle. Flake oli yksi yhteensä yhdeksän länsimaan suurlähettiläistä, jotka Turkin ulkoministeriö kutsui eilen puhutteluun konsulaattien sulkemisiin liittyen.

– Vedä likaiset kätesi pois Turkista. Tiedän hyvin, mitä olette teettäneet, mitä askelia olette määränneet ottamaan ja kuinka haluatte aiheuttaa sekasortoa Turkissa, hän sanoi puheessaan BBC:n turkinkielisen uutissivuston BBC Türkcen mukaan.

Soylu sanoi Turkin pitävän sulkemisia "tarkoitushakuisina", eivätkä maat olleet hänen mukaansa tiedottaneet sulkemisista Turkin viranomaisille.


– Jos he haluavat antaa kuvan, että Turkki olisi epävakaa tai että Turkissa olisi terroriuhka, se ei sovi ystävyyden eikä liittolaisuuden henkeen, hän sanoi.

Suomen edustusto on pysynyt auki ja jatkanut normaalia työskentelyään tällä viikolla, suurlähetystöstä vahvistetaan. Suomen suurlähetystön tietojen mukaan konsulaattinsa sulkeneet useat länsimaat pitivät ne kiinni viikonloppuun asti. Konsulaattinsa sulkeneiden ainakin seitsemän maan joukossa oli muiden muassa Ruotsi, Britannia ja Saksa.

Muiden muassa Yhdysvallat oli varoittanut kansalaisiaan kulkemasta turistien suosimilla paikoilla Istanbulissa kohonneen terroriuhan vuoksi, mutta se piti auki konsulaattinsa, joka on jo vuosia aiemmin siirretty kauas keskustan ulkopuolelle juurikin turvallisuussyistä.

Lue myös:

    Uusimmat