Tutkijalta tyly arvio Turkin uhoamisesta: "Amerikkalaisten neuvottelumahdollisuudet ovat paljon heikommat nyt"

Turkki ei aio lopettaa operaatiotaan Syyriassa, länsimaat etsivät kuumeisesti ratkaisua kriisiin - tutkija kertoo, mitä Yhdysvallat voi enää tehdä 4:55
Charly Salonius-Pasternak kommentoi Turkin, kurdien ja Syyrian välistä konfliktia MTV Uutiset Livessä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat yrittää selvästi nyt korjata strategista virhettään Turkin suhteen.

– Vaikea sanoa, kenellä on tässä vaiheessa enemmän kortteja, vaikutusvaltaa. Onko sitä Putinilla Kremlissä, vaiko amerikkalaisilla. Amerikkalaisten neuvottelumahdollisuudet ovat selvästi paljon heikommat nyt, koska he eivät enää kontrolloi alueita, jotka ovat tärkeitä Syyrian hallinnolle, kurdeille, Turkille, ehkä epäsuorasti Venäjälle.

– Jos käydään neuvottelut, amerikkalaisten asema juuri nyt on paljon heikompi kuin se oli vain viikko tai kaksi sitten. Vastaavasti muiden on vahvempi sekä käytännössä että symbolisesti.

Katso Charly Salonius-Pasternakin haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Venäjää edustavat joukot ovat ajaneet sisään nyt hylättyihin yhdysvaltalaisiin tukikohtiin ja levittäneet kuvia niistä. Salonius-Pasternak toteaa, että se on eräänlainen symbolinen tappio yhdysvaltalaisten joukkojen arvovallalle.

"Puhun, kun Trump saapuu"

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo matkustavat tänään Turkkiin. Heidän oli tarkoitus neuvotella Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa aselevosta. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan Erdogan on kuitenkin kieltäytynyt neuvottelemasta Penceä ja Pompeota.

– Minä en tapaa heitä. Puhun, kun Trump saapuu, hän totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat