Mainos

Maailmanluokan möläytys: Trump paljasti vahingossa, että Yhdysvalloilla on ydinaseita Turkissa

13:59
MTV Uutiset Livessä vieraillut Yhdysvaltain asiantuntija Markku Henriksson kertoo oman näkemyksensä Trumpin möläytyksen merkityksestä.

Presidentti Donald Trump on tunnettu möläytyksistään. Nyt hän näyttää paljastaneen vahingossa, että Yhdysvalloilla on ydinaseita Turkissa. Kaiken lisäksi hänen puheistaan voi päätellä, missä ydinaseet ehkä ovat.

Möläytys tapahtui eilen tiedotustilaisuudessa, jossa toimittaja esitti Trumpille viekkaan kysymyksen, kertoo Washington Post:

– Turkissa on jopa 50 ydinasetta Incirlikin ilmavoimien tukikohdassa. Kuinka varmoja olette, että ne ovat turvassa?

Trump ei suoraan sanonut, että ydinaseet ovat tukikohdassa, mutta hänen vastauksensa paljasti paljon. 

– Olemme varmoja, että ne ovat turvassa. Meillä on siellä mahtava ilmavoimien tukikohta. Se on suuri ja voimakas tukikohta.

Julkinen salaisuus

Yhdysvaltain viranomaiset ovat vältelleet paljastamasta, missä Yhdysvaltain ydinaseet ovat. Edes tietoa siitä, onko Yhdysvalloilla ydinaseita Euroopassa tai Turkissa ei ole myönnetty.

Nyt Trump siis epäsuorasti myönsi ydinaseiden olevan Turkissa ja jopa tietyssä ilmastotukikohdassa.

Toisaalta ydinaseet Turkissa eivät ole varsinainen salaisuus Washington Post kertoo. 

– Ilmavoimat tekivät vuonna 2015 budjettipyynnön, jossa huomioitiin erikoisaseiden olemassaolo Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa ja Turkissa olevissa varastoissa, toteaa lehden haastattelema aseistariisuntaa ajavan Asekontrolliyhdistyksen johtaja Kingston Reif.

"Se on Turkin tukikohta, ei meidän"

Washington Postin haastattelema asiantuntija Vipin Narang Massachusettsin teknologisesta instituutista huomautti, että Incirlik ei ole Yhdysvaltain tukikohta.

– Se on Turkin ilmavoimien tukikohta, ja se on ongelma. Säilytämme ydinaseita turkkilaisessa tukikohdassa, jossa joko joudumme pitämään niitä säilössä nykyisissä olosuhteissa tai tuomaan sinne kuljetuskoneen, viemään ne turkkilaisesta tukikohdasta ja lentämään ne pois Turkin ilmatilasta, jos haluamme vetää ne pois.

Narangin mukaan operaatio ei olisi yksinkertainen eikä turvallinen nykyisissä oloissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja