Turkin presidentti Erdogan täräyttää: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe – Yhdysvallat pyytää selvitystä

Presidentti Erdoganin mukaan Turkki ei tällä hetkellä suhtaudu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti 2:22
Katso, kuinka Erdogan kommentoi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti, sanoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Erdoganin mukaan ei ole mahdollista, että Turkki tukisi Ruotsin ja Suomen Nato-pyrkimyksiä. 

Yhdysvallat aikoo pyytää Turkilta selvitystä sen kannanotoista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, kertoo Valkoinen talo.

– Seuraamme kehitystä Suomen ja Ruotsin osalta, mutta emme suhtaudu asiaan myönteisesti, Erdogan kertoi toimittajille Turkin pääkaupunki Istanbulissa. 

Hänen mukaansa Turkki ei halua "tehdä samanlaista virhettä" kuin silloin, kun Kreikka otettiin Naton jäseneksi. Kreikalla ja Turkilla on monia poliittisia kiistoja.

Hänen mukaansa "Pohjoismaat ovat kuin "vierastalo terrorijärjestöille"". Hän viittasi etenkin kurdien sissijärjestö PKK:hon ja sen taistelijoihin. Tästä puhuessaan Erdogan viittasi nimeltä kuitenkin Hollantiin ja Ruotsiin, ei Suomeen.

– PKK, (äärivasemmistolainen järjestö) DHKPC, ovat pesiytyneet Ruotsiin ja Hollantiin ja ovat jopa näiden maiden parlamenteissa, hän sanoi turkkilaismedialle.

Presidentti Sauli Niinistö on aiemmin keskustellut Erdoganin kanssa ja kertonut Turkin tukevan Suomen tavoitteita.

Ukrainan kriisissä Turkki on tasapainotellut Ukrainan ja Venäjän välissä. Maa ei ole suoraan ryhtynyt jyrkkiin toimiin liittolaistaan Venäjää vastaan.

Turkki on virallisesti tukenut Naton kasvattamista siitä lähtien, kun maa itse liittyi sotilasliittoon 70 vuotta sitten. 

Suomi ja Ruotsi tarvitsevat yksimielisen tuen jokaiselta 30:lta Naton jäsenmaalta päästäkseen Natoon. 

Suomen valtiovallan torstaina ilmaisema myönteinen Nato-kanta herätti laajalti huomiota ja julkisuutta maailmalla. Monet maat ilmaisivat tukensa sille, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä. 

Uutista päivitetty kello 21.17. Yhdysvaltojen pyyntö -kohdalla.




Lue myös:

    Uusimmat