Mainos

Turkan kohunäytelmää ei nähdä Turussa

Turun kaupunginteatteri ei ota Jouko Turkan näytelmää Osta pientä ihmistä ohjelmistoonsa. Teatterinjohtaja Ilpo Tuomarila kertoo lukeneensa tekstin, miettineensä asiaa yön yli ja tulleensa siihen päätökseen, että Turkan tekstin karnevalistista lähtökohtaa ei tässä ajassa pystytä virittämään uudestaan Turkuun sopivaksi.

-Näytelmä perustuu Kom-teatterilaisten persoonallisuuksiin ja he myös esiintyvät tekstissä omilla nimillään, Tuomarila kertoi tänään. Hänen mielestään teksti on tavattoman hieno ja juuri sillä tavalla yhteiskunnallinen, mitä hän on kaivannutkin.
-Siksi siihen innolla tartuinkin, koska sellaisia näytelmiä on niin vähän. Turun Sanomat kertoi tänään Tuomarilan varanneen oikeudet Turkan näytelmän kantaesitykseen. Jos hän olisi tekstin ottanut sen luettuaan, näytelmä olisi nähty Turussa lokakuussa.

Turkuun sovittaminen monimutkaista


Tuomarila toteaa olevansa kiinnostunut, jos Turkka muuttaa tekstin Turkuun sopivaksi, ja jos mikään muu teatteri ei ota näytelmää sellaisenaan.
-En häiritse sen menemistä muualle näillä virityksillä. Se on sitten toinen rupeama, jollei kukaan Helsingissä älyä ottaa tekstiä ohjelmistoon. Siinä tapauksessa palaan asiaan suurella mielenkiinnolla. Hänen mielestään tekstin kirjoittaminen uudelleen olisi kuitenkin monimutkainen juttu. Turkan pitäisi mennä tutustumaan Turkuun pohjamutia myöten.

-Se ei suoraan käy, että Kom-teatterilaiset muutetaan tekstissä muiksi näyttelijöiksi, vaan myös muiden karnevalististen viritysten pitää olla paikkakuntaan sidottuja. Tuomarila ihmettelee Kom-teatterin päätöstä ja pohtii, olisiko kieltäytymisessä kyse sittenkin osittain muustakin kuin työmetodeista.
-Kyllä Turkan ohjauksessa on täytynyt olla jotain todella hurjaa, että he tämmöisen päätöksen tekivät. En viitsi spekuloida julkisuudessa, mutta voihan siinä olla kyse ihan jostain muusta kuin työmetodeista, Tuomarila ounastelee.
-Ehkä teatterin johto kertoo syyn, kun pöly on laskeutunut. Toivoisin, että pöly laskeutuisi niin, että porukka palaa työmaalle uudestaan, mutta heidän päätöksensä vaikuttaa kyllä lopulliselta. Näytelmä kertoo Nokian pääjohtajasta Jorma Ollilasta ja pullonkerääjä Mällisestä, jonka sylistä Ollila löytää sisällön. Mällistä olisi Komissa esittänyt Sari Mällinen ja Ollilaa Pekka Valkeejärvi.

Muukin ohjaaja käy

Kom-teatterin henkilökunta lopetti Turkan uuden näytelmän harjoitukset viime viikon keskiviikkona eli noin kahta viikkoa ennen aiottua ensi-iltaa. Teatterilaisten maanantaina lähettämän tiedotteen mukaan näytelmän valmistuminen kaatui taiteellisiin ristiriitoihin. Pohdintojen jälkeen Turkalle tarjottiin sellaista ratkaisua, että näyttelijät olisivat valmistaneet esityksen loppuun ilman häntä. Turkka ei siihen kuitenkaan suostunut.

Turun Sanomissa ohjaaja kertoo näytelmän kiinnostavan myös jotain Turkua pienempää kaupunkia. Hänen mielestään se täytyy kuitenkin esittää isossa kaupungissa, Turussa, Helsingissä tai Tampereella. Hänen mielestään näytelmän voi mahdollisesti myös ohjata joku muu, johon Turkka luottaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.