MTV tutustui tuotantoeläinten turvakotiin, jossa asuu muun muassa transkukko Agda: "Kansa käyttää eläintuotteita päivittäin, mutta harva on edes tavannut sikaa"

2:31

Ihmiset käyttävät eläintuotteita lähes päivittäin, mutta kuinka moni ymmärtää, että maito tulee oikeasta lehmästä ja liha elävästä olennosta?

Tätä pohtii eläinten turvakodin perustaja Piia Anttonen.

Eläinsuojelukeskus Tuulispää on Somerolla sijaitseva maatila -ja tuotantoeläinten turvakoti. Tilalta löytyy yli 60 tuotantoeläintoiminnalta pelastettua eläintä.

Tilan tarkoituksena on turvata tilalle tulleiden eläinten loppuelämän koti, sekä levittää tietoisuutta eläinten oikeuksista.

Turvakodin perustaja Piia Anttonen toivoo, että Suomessa nousukiitoa tekevä kasviruokavalio ja vegaanitrendi ei jäisi pelkäksi ilmiöksi, vaan kyseessä olisi pysyvämpi elämäntapa.

– Tietenkin toivon, että tapahtuisi sellainen suurempi muutos ihmisten ajattelutavassa, miten me nähdään nämä eläimet ja tajuttaisiin, että tuotantoeläimet ovat ihan yhtä siistejä tyyppejä kuin koirat ja kissatkin. Näillä on se ihan sama halu elää kuin meillä kaikilla, Anttonen kertoo. 

Tilalla on mahdollista nähdä miten isoja tuotantopossut ovat oikeasti. 

– Harva on elämässään edes oikeasti tavannut sikaa ja tietää minkä kokoinen ja näköinen se on. Täällä niistä tulee persoonia ja niihin tutustuu ihan eri tavalla, Anttonen kuvailee.


Paina play-nappia ja koe 360-elämys Tuulispään sikalassa.   

Eläinten uskomattomat tarinat – kanana syntynyt Agda luulee olevansa kukko

Otto on sinikettu eli naali, joka on todennäköisesti karannut turkistarhalta. Otolla on vääntyneet jalat, mitkä viittaavat tähän. Hän on hyvin kesy ja osaa antaa jopa tassua.

Otto pyöri teollisuusalueella Kokkolassa, josta läheisen tehtaan työntekijät ottivat yhteyttä eläinten turvakotiin. Otto asuu Tuulispäässä toisen tarhalta karanneen naalin Unelman kanssa.

Lypsytilallinen vei tiinenä olevan lehmänsä metsään piiloon, jotta sitä ei teurastettaisi muun karjan mukana. Lehmä ja vasikka päätyivät lopulta eläinten turvakotiin. 

– Lypsytiloilla on käytäntö, että vasikka ja emo erotetaan ensipäivinä toisistaan. Nyt emo saa hoitaa vasikkaa ja olla ensimmäistä kertaa äitinä tälle, Anttonen kuvailee.

Tilan ehkä erikoisin asukas on transkukko Agda, joka syntyi kanana, mutta alkoi muuttua kukoksi. Agda oli sekä äitinsä että muiden kanojen hyljeksimä. Agda muutti asumaan lemmikiksi ihmisen ja koiran kanssa.

Hän alkoi kuitenkin yksin ollessaan saamaan kukkomaisia piirteitä. Hänelle kasvoi pitkät pyrstösulat ja kukoille tyypilliset kannuskynnet. Lopulta Agda alkoi kiekua, joten elämä lemmikkinä päättyi, jotta omistajan naapurisopu säilyisi. Agda päätyi turvakotiin.

Käy vielä katsomassa 360-kuvasta, mitä eläimiä laitumella näkyy. 

Otsikkoa ja juttua korjattu transkukko Agdan osalta kello 13.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja