Tuoreimmat tiedot: Millainen myräkkä Suomeen iskee? "Varautuminen kannattaa"

Mikä on Suomea lähestyvän rajuilman tilanne nyt ja milloin se saapuu? Meteorologi kertoo 6:05
Mikä on Suomea lähestyvän rajuilman tilanne nyt ja milloin se saapuu? Meteorologi kertoo

Voimakkaimmat rajuilmat saattavat jäädä Suomen eteläpuolelle tai pohjoiselle Itämerelle, kertoo sääpalvelu Foreca. Alkuviikon rajuilmaennusteeseen on siis tullut muutoksia.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomi saanee rajuilman loppumainingit vasta tiistaiyönä tai tiistaiaamuna. Myös Ilmatieteen laitos kertoo myrskyn viivästymisestä. Molemmat sääpalvelut julkaisivat tarkennetun ennusteen sunnuntaina iltapäivällä.

– Voimakkaimman rajuilman saapuminen on aikaisemmista ennusteista hieman viivästynyt tiistain puolelle, kertoo Ilmatieteen laitos.

Myrsky saattaa Forecan mukaan silti olla voimakas Suomessa, vaikka se miedontuisikin edellisestä ennusteesta.

– Etelä- ja Keski-Suomessa on kuitenkin yhä rajuilmapotentiaalia, mutta todennäköisyys on pienentynyt, kertoo Foreca.

Luvassa paikoitellen trooppinen yö

Sekä Foreca että Ilmatieteen laitos ennustavat maanantaista helteistä ja aurinkoista päivää.

– Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötila kohoaa yleisesti hellelukemille eli yli 25 asteen ja paikallisesti voidaan länsirannikolla ja kaakossa rikkoa 30 asteen raja, tarkentaa Foreca.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ajankohtaan nähden erittäin kosteaa ja lämmintä ilmaa alkaa virrata Suomeen tänään illasta alkaen.

MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että parinkymmenen asteen lämpötilat eivät juurikaan tule yön aikana laskemaan.

– Paikoin pysytään etelässä yli 20 asteessa. Puhutaan niinsanotusta trooppisesta yöstä.

Mäntykannas toteaa, että länsirannikon tuntumassa on jo jonkin verran salamointia.

– Salamointi voi yön aikana lisääntyä, kun lämmin rintama etenee kohti pohjoista. Voi olla, että yön ja aamun aikana ukkoskuuroja tulee maan keskivaiheilla. Siellä voi olla rankkaakin sadetta. Iltapäivällä sade- ja ukkoskuurojen paiopiste siirtyy itä- ja pohjoisosaan maata.

Mäntykannas huomauttaa, että etelässä huominen on todella tukala päivä. 

– Ylimmät lukemat kohoavat länsirannikolla ehkä jopa yli 30 asteen ja toinen kuuma paikka löytyy maan kaakkoisosasta. Muuallakin hiki tulee, sillä tämä on todella kosteata ilmaa. Yksi kesän kuumimmista päivistä.

Mäntykannas toteaa, että tiistaina onkin sitten luvassa erittäin tuulinen päivä Suomen etelä- ja keskiosassa. Ukonilmoja esiintyy ja kovia tuulenpuuskia.

– Uskoisin, että tiistain aikana tulee monin paikoin tuulituhoja, että puuta kaatuu ja sähkökatkojakin tulee.

Varautuminen kannattaa yhä

Forecan mukaan ihmisten kannattaa yhä varautua ja asennoitua niin, että voimakas ukonilma voi tulla.

Jos sää muuttuu, tulee ihmisten pystyä siirtymään tarvittaessa nopeasti sisätiloihin tai autoon suojaan. Veneilemään tai marjastamaan ei kannata lähteä.

Ennen myrskyä kannattaa varata juomavettä, ladata matkapuhelimet ja pitää eläimet sisällä. Sähkölaitteista tulee kytkeä pois virta, minkä lisäksi auto on syytä ajaa joko autotalliin tai ainakin pois puiden läheisyydestä.

Toimintaohjeita myrskypuuskien varalle voi katsoa Ilmatieteen laitoksen laatimista ohjeista.

Lue myös:

    Uusimmat