Tuoreen sisäministerin orjakauppasyytös kuohutti eduskunnassa

Eduskunnan keskustelukulttuuri sai kansanedustajan kyyneliin – näin Jussi Halla-aho ja varapuhemiehet ottivat kantaa tapaukseen 5:59
Katso myös: Eduskunnan keskustelukulttuuri sai kansanedustaja Ville Merisen eilen kyyneliin – näin Jussi Halla-aho ja varapuhemiehet ottivat kantaa tapaukseen

Oppositio on jatkanut tänään torstaina hallitusohjelman vihtomista. Sisäministeri Mari Rantasen orjakauppasyytös kuohutti aiempien hallituspuolueiden jäseniä.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Jussi Saramo arvioi, etteivät pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) tiedä, miten leikkauskohteiksi aiotut asumistuki ja toimeentulotuki toimivat.

– Asumistukileikkaukset ja suojaosan poisto suoraan ajavat ihmisiä pois pienipalkkaisista töistä toimeentulotuelle, joka ei kannusta, suorastaan lannistaa ja pakottaa ihmiset olemaan ottamatta vastaan töitä, Saramo sanoi.

Orpo vakuutti, että sosiaaliturvan uudistuksia edeltävät arviot niiden vaikutuksista. Orpon mukaan hyvinvointiyhteiskunta joudutaan unohtamaan, jos velan määrä asiantuntija-arvioiden mukaisesti ylittää bruttokansantuotteen eli talouden koon tulevalla vuosikymmenellä.

– Me huolehdimme siitä, että tässä maassa kaikki pysyvät mukana, mutta pitää pysyä mukana myös ensi vuosikymmenellä, Orpo sanoi.

Tukiremontista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi, että uudistuksissa ja leikkauksissa korostetaan tukien kohdentumista eniten tarvitseville.

Purra puolestaan sanoi, että asumistukisummia valuu pääkaupunkiseudun korkeisiin vuokriin ja asuntosijoittajille.

– Se ei tule meille yllätyksenä, että jokaista leikkausta, jokaista sopeutustoimea, jokaista rakenteellista uudistusta tulee joku kritisoimaan niin tässä salissa kuin sen ulkopuolellakin, Purra sanoi.

Orjakauppasyytös kuohutti

Salikeskusteluun mahtui myös debattia työperäisen maahanmuuton kohtalosta. Edellisissä hallituksissa ministereinä olleet Mikko Savola (kesk.) ja Timo Harakka (sd.) pitivät maahanmuuton kiristyksiä huolestuttavana yritysten kannalta.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) puolestaan sanoi Euroopan talousalueen ulkopuolelta lisääntyneen työperäisen maahanmuuton lisänneen ihmiskauppaa ja kiskontaa.

– Viime hallitus, jossa oli siis työväenpuolue SDP, loi tähän maahan tällaiset orjakaupat, Rantanen sanoi.

Eveliina Heinäluoma (sd.) ja Inka Hopsu (vihr.) pyöristyivät Rantasen retoriikasta ja sanoivat edellisen hallituksen vahvistaneen hyväksikäytön torjuntaa.

– Viime kaudella nimenomaan panostettiin siihen, että poliisin resurssit esimerkiksi ihmiskaupan torjuntaan vahvistuivat, Hopsu sanoi.

Keskustelu hallitusohjelmasta alkoi eduskunnassa keskiviikkona. Se jatkuu ensi viikolla, jolloin hallituksen luottamuksesta on tarkoitus äänestää keskiviikkona.

Sitä odottaessa varapuhemies Paula Risikko (kok.) toivotti kansanedustajille hyvää juhannusta.

– Pysykää pinnalla, Risikko sanoi poistuessaan.

Lue myös:

    Uusimmat