Mainos

Tuore arvio USA:n vaaliväittelystä: Trump sanoi demokratian kannalta ongelmallisia asioita

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sanoi yön vaaliväittelyssä demokratian kannalta ongelmallisia asioita, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Aaltolan mukaan se, että Trump ei luvannut kunnioittaa vaalitulosta, on asia, jonka luulisi askarruttavan suurinta osaa äänestäjistä hyvinkin paljon. 

Trump lupasi väittelyssä kertovansa kantansa aikanaan siihen, kunnioittaako hän vaalitulosta. Hän sanoi aikovansa pitää kaikki jännityksessä. 

"Trumpin puheissa oli toistoa" 

Aaltolan mukaan molemmat ehdokkaat väistivät kysymyksiä ja korostivat sen sijaan omia vahvuuksiaan. Trumpin puheissa oli hänen mielestään toistoa. 

– Hän menee tällaiseen Trump-liturgiaan, jossa korostetaan hänen ihmeellisyyttään ja kykyään tehdä Amerikasta täysin uusi. 

Tämän Trump tekee Aaltolan mukaan ilman, että hän tarjoaa mitään yksityiskohtia siitä, millä keinoin muutokset toteutetaan. Clinton tarjoaa taas huomattavasti enemmän yksityiskohtia, Aaltola arvioi. 

– Clintonin tehtävä on ollut helppo Trumpin kaltaisen ehdokkaan kanssa, joka ei pysty haastamaan Clintonia politiikan yksityiskohdissa. 

Trump keskittyi poliittisten yksityiskohtien sijasta enemmän omiin ajatuksiinsa, jotka tietenkin vetoavat tiettyyn osaan amerikkalaisista, Aaltola jatkaa.  

– Hän kauhistelee Amerikan tämänhetkistä tilaa ja varmasti ruokkii pelkoja, joita amerikkalaisilla on esimerkiksi maahanmuuttajiin. 

"Clinton loi väittelyn dynamiikan" 

Ehdokkaiden viimeinen väittely oli Aaltolan mukaan kiihkeää, kuten myös kahdessa aiemmassa väittelyssä. Väittelyssä käytettiin kovaa kieltä, mikä on Aaltolan mukaan ollut kaikkien kolmen väittelyn määrittelevä tekijä.  

Väittely oli dynamiikaltaan samanlainen kuin kaksi aikaisempaa, Aaltola arvioi. Clinton pystyi luomaan väittelyn dynamiikan ja ajamaan sitä. 

– Trump taas sortui vastaamaan Clintonin heittämiin täkyihin, Aaltola sanoo. 

Aaltolan mielestä kolmas väittely meni aiempien tavoin Clintonille, minkä Aaltola uskoo lisäävän Clintonin kykyä saada äänestäjiä uurnille.  

Erona aikaisempiin väittelyihin oli Aaltolan mukaan se, että Trump pyrki hieman enemmän olla huutelematta päälle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.