Tuomioja: Yhdysvaltain ja Suomen suhteet tyydyttävällä tasolla

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomen ja Yhdysvaltain kahdenväliset suhteet ovat tyydyttävällä tasolla.

MTV Uutisten haastattelussa Washingtonissa Tuomioja sanoi, ettei suhteissa ole mitään ongelmia, mutta on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Tuomioja vieraili Washingtonissa perjantaina viimeistä kertaa ulkoministerinä. Hän saapui Yhdysvaltoihin ulkoministerikollegan John Kerryn kutsun vuoksi. Torstai-iltana he kohtasivatkin muiden jäsenmaiden ministereiden kanssa Yhdysvaltojen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden avausvastaanotolla.

– Se oli hyvin sympaattinen ja sosiaalinen vastaanotto. On hienoa, kun Kerry puhuu ilmastonmuutoksesta samalla kiihkolla kuin Al Gore aikoinaan, Tuomioja kertoo.

Tuomioja on tavannut kahden kesken Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Hillary Clintonin useita kertoja, mutta John Kerryä ei kertaakaan kahdestaan.

– Kerryn kaltainen ministeri joutuu päivittäin istumaan erilaisissa tilanteissa, joissa on kriisejä päällä ja niitä ratkotaan, joten täytyy olla onnellinen, että tässä suhteessa Suomi ei ole mikään kriisin osapuoli, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen suhteissa ei ole ongelmaa, vaikka Suomen tasavallan presidentti on vieraillut Valkoisessa talossa viimeksi yli kymmenen vuotta sitten.

– Kaikki voisi olla paremmin, mutta joka tapauksessa ollaan tyydyttävällä tasolla. Meillä on käyttämättömiä mahdollisuuksia taloudellisesti ja kaupallisestikin. Meillä ollaan syystäkin kiinnostuneita Aasiasta, mutta Yhdysvallat on vielä maailman johtavin talous.

Tuomioja sanoo olevansa huolissaan uuden hallituksen ulkopoliittisista puheista.

– On havaittavissa, että suhtaudutaan nuivasta kehitysyhteistyöhön, suhtaudutaan nuivasti osallistumiseen kansainväliseen vastuunkantoon, kriisin hallintatehtäviin ja korostetaan vain hyvin kapea-alaisesti omien kaupallista etujen hoitamista.

Tuomiojan mukaan Suomen aktiivisuutta seurataan sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmalla eikä epäsolidaarisuutta katsota hyvällä.

– Kun kehitysyhteistyötä leikataan satoja miljoonia, niin totta kai se tulee heikentämään Suomen asemaa. Puhumattakaan, että se tullaan näkemään sellaisena epäsolidaarisena eleenä.

Tuomioja on ollut Suomen ulkoministerinä neljä kertaa, viiden pääministerin hallituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat