Tuomas Enbuske haki 20 työpaikkaa tyypillisellä romaninimellä – Näin "Rainer Lindgrenille" kävi: "Jossain on pahasti vikaa"

1:31

Tuomas Enbuske osallistui Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimaan Työnimi-kampanjaan, jonka osana toimittaja laitettiin kokeilemaan työnhakua tyypillisellä romaninimellä.

Enbuske haki 20 oman alansa työpaikkaa omalla varsin mittavalla ansioluettelollaan.

Nimi ja tarkat yksityiskohdat oli kuitenkin muutettu niin, ettei hakijaa tunnistanut Enbuskeksi – paikkoja haki "Rainer Lindgren".

– Minulla on romaneja ystävänä ja olen monesti nähnyt sen rasismin, mitä romanit kohtaavat. Valtaväestön edustajana en ikinä voi kokea sitä samalla tavalla. Sen takia lähdin kampanjaan, Enbuske avaa.

"CV:ni olisi Pekka Möttölänä johtanut varmasti haastatteluun"

Yksikään Enbusken lähettämistä hakemuksista ei johtanut työhaastatteluun.

Vain kolmeen hakemuksista lähetettiin ylipäätään vastaus.

– CV:ni olisi ihan varmasti jollain muulla nimellä, vaikka Pekka Möttölänä johtanut haastatteluun, Enbuske sanoo.

– Kaikki ei ole valtaväestön vikaa, eikä kaikkien pidä suvaita kaikkea, mutta jos 20 hakemukseen ei tule yhtäkään hyväksyvää vastausta, niin jossain on pahasti vikaa.

Sama kohtalo muillakin julkkiksilla

Enbuske korostaa, ettei etuoikeutettuna valkoisena miehenä halua sanella, mitä romanien pitäisi tehdä, vaan ainoastaan antoi ansioluettelonsa kampanjan käyttöön.

Kampanjassa ovat Enbusken mukaan olleet mukana myös yrittäjä ja puhumisen ammattilainen Jari Sarasvuo, juontaja Anne Kukkohovi sekä juontajana ja kokkina työskennellyt Merituuli Väntsi.

Yksikään nelikosta ei saanut kutsua työhaastatteluun.

– Jollakin herää se kysymys, että eihän romanilla voi olla näin hyvää CV:tä. Sekin on mielestäni rasismia. Jos se on selitys, se on samaa p**kaa sekin, Enbuske lataa.

Uudet nimet sosiaaliseen mediaan

Kokeilun seurauksena nelikko on vaihtanut sosiaalisen median nimiään.

Tuomas Enbuske on nyt "Rainer Lindgren" myös Twitterissä, Jari Sarasvuo on vaihtanut Twitter-nimensä "Dimitri Hagertiksi", Anne Kukkohovi "Rosita Lindemaniksi" ja Merituuli Väntsi Instagram-nimensä "Tamara Nymaniksi".

Kukkohovin ja Sarasvuon hakukokeilujen tulokset näkyvät alla videoilla.

Juttua täydennetty kello 12.52.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja