Tuntuuko töihin paluu vaikealta? Näillä vinkeillä työskentelet tehokkaammin

Pitkän loman jälkeen voi olla vaikeaa palata työrytmiin – puhumattakaan ylitsevuotavan sähköpostin purkamisesta. On kuitenkin olemassa muutamia hyväksi havaittuja keinoja, jotka auttavat sinua työskentelemään tehokkaammin.

Seuraa näitä kolmea vinkkiä (ja vältä lopun kahta aikasyöppöä) ja pääset takaisin työrytmiin ennen kuin huomaatkaan:

Kuuntele klassista

Mozartin kauniit sävelet eivät ainoastaan hiljennä avokonttorin hälinää – ne saattavat myös parantaa keskittymiskykyäsi ja luovuuttasi. Jos sinun täytyy saada keskittyä kaikessa rauhassa, laita kuulokkeet korvillesi ja anna sävelten ohjata työskentelyäsi.

Heitä stressille hyvästit

Kuinka usein olet saanut aikaan erinomaista jälkeä ollessasi todella stressaantunut? Stressi vaikeuttaa keskittymistä, joten sen sijaan, että paahtaisit täysillä, kun sydän hakkaa ja kämmenet hikoavat, pysähdy hetkeksi.

Hengitä syvään ja käytä muutama minuutti esimerkiksi rupatteluun ja nettisurffailuun. Kehomme käskee meitä monta kertaa päivässä hidastamaan, mutta työpäivämme rakentuu usein siten, että pausseille ei jää riittävästi aikaa.

Katso söpöjä koiranpentuja

Tuntuu hullulta, mutta suloiset eläinkuvat eivät heikennä tehokkuuttasi – päinvastoin. Japanilaisen tutkimuksen mukaan söpöt kissanpentu- ja koiranpentuvideot parantavat mielialaasi ja täten myös tehokkuuttasi. Älä kuitenkaan keskeytä työtäsi videoiden takia joka viides minuutti.

Älä työskentele ilman keskeytyksiä

Voit kuvitella, että ainoa tapa, jolla saat sähköpostitulvan kuriin on ahmia lounas työpöydän äärellä samalla, kun käyt viestejä läpi. Luulo on väärä, sillä tällainen työskentelytapa ainoastaan heikentää tehokkuuttasi.

Kun pidät tasaisesti päivän aikana taukoja, saat itse asiassa enemmän aikaan, kuin jos yrität tehdä liian paljon yhdessä putkessa. Nouse ylös ja kävele ympäriinsä, jolloin aivosi saavat paljon kaivatun hengähdystauon.

Älä tee monta asiaa samaan aikaan

Tutkimukset paljastavat, että ihminen ei pysty pallottelemaan monta asiaa samalla kertaa. Tämä vain rasittaa aivoja liikaa. Vaikka tuntuisi houkuttelevalta lähettää sähköposti samalla kun kirjoitat muistiota, yritä vastustaa kiusausta. Voit esimerkiksi kirjoittaa muistilistan, joka auttaa sinua hahmottamaan tekemättömät tehtävät. Sitten vain etenet tehtävä kerrallaan.

Muista, että aamun ensimmäiset tunnit ovat yleensä tehokkainta työaikaa, joten niitä ei kannata tuhlata sähköpostin purkamiseen. Aamulla voikin olla viisasta hoitaa päivän vaativin tehtävä pois alta. Loppupäivä tuntuu todella helpolta ja mukavalta tämän jälkeen.

Juttu on julkaistu aikaisemmin 08/2014

Lue myös:

    Uusimmat