Mainos

Tuntuiko marraskuu harvinaisen hirveältä? Sitä se myös oli! "Harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa"

Ainakin monen Etelä-Suomessa asuvan mielestä muutenkin raskas marraskuu on tuntunut tänä vuonna sään puolesta poikkeuksellisen kamalalta. Ilmatieteen laitoksen tilastot antavat arkikokemukselle tukea.

Uudellamaalla asuville marraskuu ei ole ikkunasta ulos vilkaisemalla tarjonnut viljalti ilon hetkiä. Sää on tuntunut lämpimältä ja sateiselta – ja sitä se on myös ollut.

– Lämpötilojen osalta marraskuu oli tavallista lauhempi. Maan eteläosassa lämpötila oli reilut kaksi astetta tavallista korkeampi ja Lapissa asteen tai puolitoista, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen kertoo.

Tilastollista poikkeamaa on kuitenkin enemmän sademäärässä.

– Uudellamaalla oli itseasiassa harvinaisen sateista. Harvinaisen määritelmä on se, että niin tapahtuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa, mutta useammin kuin kerran 30 vuodessa. Erityisen poikkeava lukema mitattiin Kouvolassa, jossa tuli marraskuussa 125,6 millimetriä sadetta eilinen päivä pois lukien – se on poikkeuksellisen suuri lukema.

Esimerkiksi Espoossa vettä tuli monin paikoin kymmeniä millejä enemmän kuin keskimäärin. Marraskuussa ei ollut yhtään päivää, jolloin jossain päin Suomea ei olisi satanut, kirjoittaa meteorologi Joanna Rinne Forecan Sään takaa -blogissaan.

Aurinkoisten päivien tai valon määrällä mitattuna marraskuu ei ole ollut poikkeuksellinen, mutta etelä- ja lounasrannikon musta maa on imenyt vähänkin valon.

– Suuressa osassa maata auringonpaistetta oli marraskuussa 20–40 tuntia, meteorologi Siiskonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.