Tunteet kuumenivat eduskunnassa hoitajamitoituksesta – "Ensin meni vappusatanen, nyt meni hoitajamitoitus"

Eduskunnassa keskusteltiin tänään vanhusten ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksesta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi eilen, että velvoittava henkilöstömitoitus nousee asteittain niin, että tämän vuoden lokakuussa se on 0,5 ja tavoiteltu 0,7 tulee voimaan vasta huhtikuussa 2023.

Oppositio syytti hallitusta ja erityisesti SDP:tä hoitajamitoituslupauksen pettämisestä sekä rahoituksen ja hoitajien puutteesta mitoituksen toteuttamiseen.

– Ensin meni eläkeläisten vappusatanen, nyt meni hoitajamitoitus. Kyllä te lupasitte hoitajamitoituksen, mutta 0,5 on yhtä turhan kanssa, sanoi kansanedustaja Arja Juvonen (ps.).

– On valitettavaa, että hallituspuolueiden vaalilupaus hoitajamitoituksesta on kuin keisarin uudet vaatteet. Riittävää rahoitusta hoitajien saamiseksi ei ole. Kiireellä luvattu hoitajamitoitus tulee voimaan vaalikauden lopussa aprillipäivänä 2023, sanoi Sari Sarkomaa (kok.).

Erityisesti kokoomus ja SDP olivat toistensa kimpussa ja tunteetkin kuumenivat. SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina puhui Sarkomaan puheenvuoron päälle niin paljon, että puhemiehenä toiminut Juho Eerola (ps.) joutui huomauttamaan asiasta.

Kiuru: Hoitajia ei vielä riittävästi – "Ei semmoista tapahdu, hei!"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) saapui eduskunnan täysistuntoon hallituksen neuvottelun ja tiedotustilaisuuden vuoksi runsaat kaksi tuntia keskustelun alkamisen jälkeen. Hallituksen esitystä jouduttiin muuttamaan muun muassa porrastamalla, sillä perustuslakivaliokunta linjasi, että velvoittava 0,7 mitoitus ei voi tulla voimaan jo elokuussa jos vastaava rahoitus kunnille tulee vasta myöhemmin. 

Kiurun mukaan alan työnantaja- ja työntekijäjärjestöt olivat porrastusesityksen takana.

– Ei mulla eikä eduskunnalla ole suurempaa tietoa siitä, että ne hoitajat ilmestyisivät sinne lokakuun alussa 0,7 vahvuudella töihin kaikki 4400. Ei semmoista tapahdu! Ei semmoista tapahdu kahdessa kuukaudessa, hei!, perusteli Kiuru.

Sipilän hallituskauden loppupuolella tuolloin oppositiossa ollessaan Krista Kiuru sanoi, että velvoittava 0,7 hoitajamitoitus olisi toteutettavissa erittäin nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat